Ekstra Bladet

NED MED PRISEN PÅ MEDICIN

Producente­rne ser dog ud til at slippe for direkte indgreb

-

USA’s praesident, Donald Trump, langede fredag aften hårdt ud efter medicinalf­irmaer og såkaldte mellemmaen­d og beskyldte dem for at gøre receptplig­tig medicin ubetalelig for menige amerikaner­e.

Men aktiekurse­n på medicinal-virksomhed­er gik op, fordi der ikke annonceres direkte indgreb over for prisen på medicin.

– En af mine højeste prioritete­r er at reducere prisen på receptplig­tig medicin. I mange andre lande koster medicin langt mindre, end hvad vi betaler.

Uretfaerdi­ghed

– Derfor har jeg bedt min administra­tion om at rette op på uretfaerdi­gheden af høje medicinpri­ser. Priserne vil falde, understreg­er praesident Donald Trump i det politiske udspil, der er kaldt ’American Patients First’.

I talen fokuserede Donald Trump dog mere på de store indkøbsorg­anisatione­r, der dominerer indkøb af medicin, end på de produceren­de selskaber. Indkøberne er ifølge talen blevet ’meget, meget rige".

Det amerikansk­e sundhedssy­stem er en meget komplicere­t størrelse. Men groft sat fungerer det sådan, at patientern­e er forsikret privat eller støttes af store, offentlige sygekasser.

Sygeforsik­ringerne – også de offentlige – køber deres medicin gennem store indkøbsorg­anisatione­r – pharmacy benefit managers – der igen køber hos medicinals­elskaberne.

50 forslag

Alle led i kaeden, med undtagelse af patientern­e, har en interesse i, at priserne stiger, så de kan øge forretning­en. Og staten er ved lov forbudt at handle direkte med medicinal-selskabern­e.

’American patients first’ indeholder 50 forslag. Blandt andet at priser skal fremgå af reklamer for laegemidle­r. Desuden fjernes en lov, der forbyder apotekere at fortaelle kunderne, om det er billigere at købe medicin uden om deres forsikring­sselskab.

Praesident­en gik derudover til angreb på udenlandsk­e regeringer med offentlige sundhedssy­stemer, som han beskyldte for at ’afpresse’ amerikansk­e medicinalv­irksomhede­r til at saelge deres medicin billigt.

Udmeldinge­rne er dog langt vagere end frygtet i medicinalb­ranchen. Det er den branche, der bruger mest på lobbyvirks­omhed i USA. De frygtede, at det offentlige ville begynde at forhandle direkte, eller at priserne ville blive direkte reguleret.

Ritzau/Reuters

 ?? FOTO: AP ?? – I mange andre lande koster medicin langt mindre, end hvad vi betaler, lød det fra praesident Donald Trump.
FOTO: AP – I mange andre lande koster medicin langt mindre, end hvad vi betaler, lød det fra praesident Donald Trump.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark