Ekstra Bladet

LEIF EFTER 500 MARATONLØB: Jeg har kun snydt en gang

Maraton er ikke bare en passion for 64-årige Leif Skinnerup, men en livsstil. I dag løber han for 28. gang den 42 km lange distance i Københavns gader

- ANDERS ZACHO FOTO: JONAS OLUFSON azk@eb.dk

– Jeg tog min T-shirt af og vendte den om, så ingen kunne se løbsnummer­et. Så fandt jeg en park i Rom, hvor jeg kunne ligge og blunde lidt i nogle timer, før jeg tog hen til et par kilometer før målstregen. Der tog jeg Tshirten på igen og luskede ind på straekning­en for at komme i mål og modtage min medalje, uden at nogen opdagede det.

Det er Leif Skinnerup, som fortaeller. Han er 64 år gammel, og han har løbet nøjagtig 500 maratonløb i sit liv. Eksemplet fra Rom er den eneste gang, at han har snydt, men medaljen for at gennemføre maratonløb­et i den italienske hovedstad var så flot, at han måtte have den, selvom han blev skadet efter fire kilometer.

Ellers er der ikke meget andet end oprigtighe­d at spore i øjnene på sjaellaend­eren, der har løbet hele 499 maratonløb på aerlig vis.

Top ti i Danmark

Egentlig havde Leif aldrig løbet en tur på mere end ti kilometer.

Så da en kammerat nytårsafte­n i 1990 pludselig spurgte ham, om han ville med til Copenhagen Marathon, tøvede han lidt med at sige ja. Men alligevel kunne han høre sig selv fremstamme:

– Det kan vi da godt. Sådan begyndte 28 års passion for landistanc­eløb. Nu er et maratonløb en smal sag for Leif Skinnerup, der til dagligt er ’regnskabsm­and’, som han kalder det. I dag løber han sit 28. maraton i København i traek.

Efter det første i 1991 havde han så ondt i benene, at han ikke kunne gå ordentligt i to uger, men i dag er kroppen vant til det. Han kan sagtens gennemføre­r to maratonløb på en weekend.

– Først løb jeg af pligt, men med tiden er det blevet en ren nydelse for mig. Jeg føler ikke smerte laengere. Jeg tror, at man kan programmer­e sin hjerne til ikke at føle smerte. Jeg fokuserer altid på at bruge alle mine kraefter på at taenke over de små ting, der distrahe-

rer mig som at løbe i skygge eller i lae for vinden.

Eksklusiv klub

Leif Skinnerup indtager med 500 løb en flot 10. plads på listen over danskere, der har gennemført flest maratoner. Da han for mange år siden rundede 100 løb, kom han med i den eksklusive klub-100. Han løber i dag stolt rundt i tøj med fem stjerner på brystet fra – en for hver 100 maraton han har gennemført.

– Der er ung gut på små 23 år, som snart overhaler mig på listen, men naeste år overhaler jeg en af de andre, så der bliver der igen balance i regnskabet, fortaeller en stolt Leif Skinnerup, som ikke laegger skjul på, hvad det betyder for ham at vaere medlem af klub-100 i Danmark.

Siden passionen for maraton opstod i begyndelse­n af 90’erne, har han løbet 21.000 kilometer i konkurrenc­eløb. Eller fra huset hjemme i Greve til Rio de Janeiro i Brasilien og tilbage igen. Men trods de mange kilometer i benene og den fremskredn­e alder kan Leif fortsat holde et højt tempo.

– Jeg løber stadigvaek fra de unge drenge, så det er da ikke helt skidt, siger han med et glimt i øjet.

Leifs løbeture har bragt ham og familien rundt omkring i verden, hvor han ofte har konen med på en weekendtur. Sammen sørger de for at opleve byen om lørdagen, før aftenen slutter af med et glas vin eller to.

– Så sover man bedre før et maraton, forklarer løbsentusi­asten, der ikke giver meget for de mange kostråd, folk følger, når de skal løbe den lange distance.

Søndagen bliver brugt på løbene, og det er isaer her, at han har haft sit livs bedste oplevelser, fortaeller han.

– Jeg kan huske alle mine 500 maratonløb. Måske ikke hele ruten, men jeg erindrer små detaljer fra hvert løb. Det er minder, jeg vaerdsaett­er utrolig højt. Jeg elsker at løbe rundt i europaeisk­e storbyer, og bagefter er det skidesjovt, når man ser stederne på fjernsynet og kan sige, at man har løbet der.

De mange maratonløb har også bragt andre sjove oplevelser med sig.

– Første gang, jeg løb Lillebaelt Maraton, var kronprins Frederik med, men min makker og jeg havde ikke set ham. Lige pludselig opdager vi to maend i løbetøj ved siden af os, som løber rundt med pistoler. Der taenkte vi: Hvad fanden sker der her, men så kom Frederik, og så gav det lidt mere mening.

I dag går det løs i Københavns gader, når omkring 10.000 deltagere fra klokken 9.30 løber ud på ruten til Copenhagen Marathon 2018 fra startområd­et på Islands Brygge.

Efter et glas vin eller to sover man bedre aftenen før et maraton

 ??  ?? Jernmanden
Kun ti danskere har gennemført flere maratonløb end 64-årige Leif Skinnerup. Her ses han under traening iført sin klub-100 trøje med stjerner.
Jernmanden Kun ti danskere har gennemført flere maratonløb end 64-årige Leif Skinnerup. Her ses han under traening iført sin klub-100 trøje med stjerner.
 ?? PRIVATFOTO ?? Den famøse medalje fra Rom – påklistret seddel med indrømmels­en: Minimarato­n fire km. Billedet viser Leif under et maraton i den italienske hovedstad. Her snød han sig i 2006 til en medalje.
PRIVATFOTO Den famøse medalje fra Rom – påklistret seddel med indrømmels­en: Minimarato­n fire km. Billedet viser Leif under et maraton i den italienske hovedstad. Her snød han sig i 2006 til en medalje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark