Ekstra Bladet

Målmanden inge Hverken Herning, Carolina Hurricanes, Anaheim eller landsholde­t havde den store tiltro til Frederik Andersen – nu er han en af verdens bedste

- PETER BAGGE

Mens barndomskl­ubben Herning og den tidligere Stanley Cup-vinder Carolina Hurricanes droppede ham, var Anaheim for naerig til at give ham en klaekkelig lønforhøje­lse.

Og karrieren i rødt og hvidt startede med en reservetja­ns.

Alle som en er i dag med i det store kor, som på forskellig måde gerne vil hylde og anerkende den 28-årige dansker, der måtte gå meget igennem for at blive verdens bedste.

Top fem

– Han er top fem, erklaerede Danmarks største navn Frans Nielsen efter Tysklands-kampen, hvorefter veteranen Stefan Lassen efter Finlands-landskampe­n var endnu mere gavmild med superlativ­erne.

– Vi har simpelthen verdens bedste målmand, lød det fra den tidligere medspiller fra deres faelles Herningtid.

Jeg har fået justeret på, hvordan vi skal stå i undertal. Det var vist det hele

På isen er der en anden måde vise respekt på.

Således bad den finske stjernemål­mand Pekka Rinne fra Nashville efter endnu en af mange NHL-kampe om lov til at få danskerens stav.

Verdensman­d

For en kort bemaerknin­g er verdensman­den vendt tilbage i fødebyen for at spille VM.

På en uge har Frederik Andersen allerede overbevist bysbørnene og resten af Danmark om, at han er den bedste til at passe målet med målene, 183 cm bred og 122 cm høj.

Ene mand kan han ifølge landstraen­er Janne Karlsson skaffe Danmark VM-succes, laes: en kvartfinal­eplads.

Således tog han alle fem straffesla­g fra OL-sølvvinder­ne Tyskland, og da Finlands eks-verdensmes­tre med masser af NHL-stjerner skød på alt, blev han noteret for imponerend­e 33 redninger.

– Jeg passer bare mit arbejde, var Frederik Andersens egen kommentar.

Selvudslet­tende

Trods stjernesta­tus i verdens hårdeste liga har han fortsat benene solidt plantet i den jyske muld.

Modsat andre store målmaend har Frederik Andersen ikke noget stort ego, der skal plejes.

Tvaertimod er han naermest selvudslet­tende, så han er ikke skøjtet ind på VMholdet med at kraeve dit og dat.

– Jeg har fået justeret på, hvordan vi skal stå i undertal. Det var vist det hele.

Inspiratio­nen til at blive den målmand, som han er blevet til, har han hentet fra flere forskellig­e, men hans far, den tidligere landsholds­målmand Ernst Andersen, har haft stor indflydels­e.

Far blandt publikum

– Det er fedt at vide, at far sidder ude blandt publikum sammen med resten af min familie og gode venner.

Andre vil nok ikke betakke sig for at se ham, som man holder af, havne i skudild.

Det var ikke kun mod Finland, at han kom under kraftig beskydning.

Sådan har hverdagen vaeret med Toronto.

I den en snart faerdigspi­llede NHL-saeson har danskeren haft flere redninger end andre målmaend i NHL-ligaen med 2211 redninger og en redningspr­ocent på imponerend­e 91,8.

– Tal er noget, som ’tabere’ går op i. Jeg går op i at passe mit arbejde.

Røde ører

Selvom Frederik Andersen har spillet i Anaheim naer Los Angeles, hvor alt som bekendt er ’great’, har det altså ikke påvirket målmanden, der på toppen af karrieren er havnet i stenrige Toronto Maple Leafs.

Samtidig må han have ’efterladt’ en masse med meget røde ører.

Det var den davaerende traener Todd Bjorkstran­d, der ikke troede på Frederik Andersen, der ligesom sin fader, Ernst Andersen, også måtte udenbys for at få spilletid.

Mens faderen tog til Odense, søgte sønnen efter bruddet med barndomskl­ubben nordpå til Frederiksh­avn.

Det afkastede tjansen som andenmålma­nd på landsholde­t i en tid praeget af mange afbud.

Igen Finland

Da førstemålm­and Patrick Gailbrath i den sidste afpudsning af VM-formen blev skudt i saenk i Sverige, mente den davaerende landstraen­er Per Bäckman, at førstemand­en skulle have en mental pause.

Det blev Frederik Andersens store chance, og han stod i den bare tredje landskamp sit livs kamp, da Danmark ved den lejlighed i øvrigt tilføjede Finland et 4-1nederlag.

Carolina Hurricans draftede ham, men i første omgang var den amerikansk­e lykke ikke gjort, så i stedet for USA og North Carolina blev han sat på faergen og udlånt til Gøteborg-klubben Vestra Frölunda.

Selv om han i det svenske overstråle­de målmands-legenden, OL-guldvinder m.m. Henrik Lundqvist valgte Carolina at annullere ejerskabet og sende ham retur, hvorefter Anaheim i en ny drafting kunne hyre ham.

Voksenløn

Efter at have gjort en forskel i fire saesoner stod Frederik Andersen helt efter bogen til at gå fra ’laerlingel­øn’, godt en se kr

ba ble rig ik at ko so re

M ey og ke le, de

– ba klu

– mi de

 ?? FOTO: AP ?? Dansk klasse Ene mand kan Frederik Andersen ifølge landstraen­er Janne Karlsson skaffe Danmark VM-succes. Som da Finlands eks-v
FOTO: AP Dansk klasse Ene mand kan Frederik Andersen ifølge landstraen­er Janne Karlsson skaffe Danmark VM-succes. Som da Finlands eks-v

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark