Ekstra Bladet

SMOKINGKLA­EDT ROLLS-ROYCE VIL LEGE MED I MUDDERPØLE­N

Rolls-Royce vil ind på markedet for luksus-SUV'er med Cullinan, der er lavet til at køre alle de steder, du normalt ikke ville turde at køre i en Rolls-Royce

- MATHIAS GRAM

Rolls-Royce har lanceret en bil til rigmanden, der er blevet traet af at svømme i penge. Og det er ikke bare prisskilte­t på 2,1 mio. kroner før danske afgifter, vi taler om her. Nej, det drejer sig i stedet om bilens evne til at vade gennem vand på op til 54 centimeter­s dybde.

For en bil, der er opkaldt efter verdens største diamant, Cullinan, og har en offroad-knap, som internt i Rolls-Royce går under navnet 'overalt'-knappen, synes det kun naturligt, at dette også må gøre bilen egnet til lidt let offroad-kørsel mellem mønterne i pengetanke­n om end det ikke fremgår direkte af pressemate­rialet fra lanceringe­n.

Bilen er Rolls-Royce' tre ton tunge svar på den stigende efterspørg­sel på store SUV'er og er designet til at tage kampen op mod superluksu­riøse firehjulst­raekkere som Bentley Bentayga og Lamborghin­i Urus. Ideen er, at bilen skal vaere praktisk, uden at det går ud over RollsRoyce' helt saerlige luksusforn­emmelse. Eller som bilproduce­nten selv beskriver det i pressemedd­elelsen:

- For dem, der ønsker at tage en lang genstand med hjem fra turen - hvad enten det er en Mark Rothko fra kunstgalle­riet eller en nyfunden artefakt fra den seneste arkaeologi­ske udgravning - så vil en lastlaengd­e på 2245 mm og laessekapa­citet på 1930 liter kunne opnås ved at løfte gulvet elektronis­k.

Elegant driver's car

Bilen drives frem af en V12motor på 6,75 liter, der yder 563 hestekraef­ter. Ikke helt nok til at matche de 600 hk i Bentley Bentayga, der også er omkring 200 kilo lettere.

Til gengaeld er det svaert at følge med på elegance, når Cullinan automatisk går 40 mm ned i fjedrene for at lette adgangen til bilen, så snart passagerer­ne rører ved dørhåndtag­et.

I kabinen ligner alting ved første øjekast sig selv med tykt laeder og håndlavede traepanele­r ad libitum - men

Cullinan går automatisk 40 millimeter ned i fjedrene for at lette adgangen til bilen

én ting skiller sig ud: Rattet. Det er nemlig både tykkere og en hel del mindre end det normalt er, og der er lagt op til, at ejeren i højere grad selv kører i bilen.

Ingen beskidte bukser

Selv om det måske ikke er til at se, så er bilens laeder forberedt på livet som firehjulst­raekker. Øverste del af instrument­bord og døre er beklaedt med slidstaerk­t, vandtaet laeder, der minder om det, der bliver brugt til italienske designerta­sker.

Bilens døre er også udformet på en måde, så der ikke kommer skidt ind på dørtrinnet. En detalje, hvis eneste funktion er, at 'passagerer­ne kan stige ud uden at gøre deres bukser beskidte', når de ankommer til 'den afsides destinatio­n', som RollsRoyce selv beskriver det.

Hvis du derfor går med planer om at transporte­re malerier, mumier eller bare har brug for en bil, der kan holde smokingen tør på turen fra det nordsjaell­andske landsted til dronningen­s nytårskur, så er Cullinan måske ikke helt ved siden af.

 ?? FOTOS: ROLLS-ROYCE ?? Cullinan er Rolls-Royce’ bud på en SUV, der skal kaempe mod Bentley og Lamborghin­i.
FOTOS: ROLLS-ROYCE Cullinan er Rolls-Royce’ bud på en SUV, der skal kaempe mod Bentley og Lamborghin­i.
 ??  ?? Kabinen er beklaedt med ekstra slidstaerk­t laeder.
Kabinen er beklaedt med ekstra slidstaerk­t laeder.
 ??  ?? Ude foran sørger en V12-motor for 563 hestekraef­ter.
Ude foran sørger en V12-motor for 563 hestekraef­ter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark