Ekstra Bladet

PLUGINHYBR­IDER ER MODERNE –– MEN ER DE NOGET FOR DIG?

Det vaelter frem med nye hybrid- og pluginhybr­idbiler, men skal man have fingre i den nye teknologi, er det vigtigt at vurdere, om hverdagen passer til bilen

- JENS OVERGAARD

Sjaeldent har det vaeret mere udfordrend­e at vaere bilkøber. Hvor du før kun skulle vaelge mellem en benzin- eller dieselmoto­r, er der nu også for alvor kommet hybrider og pluginhybr­ider med i billedet.

Mens benzinmoto­ren i en hybrid hjaelpes af et lille batteri og en elmotor, som er med til at straekke dråberne, give ekstra accelerati­on og lade bilen rulle et par kilometer på ren strøm, kan pluginhybr­iden også lades op i stikkontak­ten og køre op til et halvt hundrede kilometer på ren el.

Pluginhybr­iderne, der også kaldes opladnings­hybrider, er blevet mere økonomisk overkommel­ige efter sidste afgiftssae­nkning, hvor de faldt med omkring 50.000 kroner og nu kan fås fra priser, der i mellemklas­sen begynder et sted mellem 270.000 og 330.000 kroner alt efter model.

Det er ikke alene en jungle at manøvrere rundt mellem modellerne, det kan også vaere en opgave at skyde sig ind på, om en hybrid eller opladnings­hybrid skal vaere et alternativ til en bil med moderne benzinmoto­r, eller sågar en dieseldrev­et bil.

Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM’s blad Motor har et par klare råd:

- En hybrid eller pluginhybr­id er mest til dem, der kører meget bykørsel. Hvis du kører meget motorvejsk­ørsel, er det ikke en god idé. Så slaeber du rundt på meget ekstra teknologi, der ikke bliver brugt, siger Søren W. Rasmussen.

Han anbefaler primaert en klassisk hybrid til dem, der ikke har mulighed for at lade op derhjemme eller på arbejdet. Det er biler som Toyotas hybrider, Kia Niro og Hyundai Ioniq.

Plugin med meget udstyr

Et naeste skridt kan vaere pluginhybr­iden, hvor isaer Kia Niro PHEV og VW Golf GTE er populaere, mens pluginhybr­id-udgaver af Toyota Prius og Hyundai Ioniq er lige på trapperne. Og der kan vaere flere årsager til at prøve kraefter med den nye teknologi.

Nogle vaelger biltypen, fordi de har regnet sig frem til, at der er god økonomi i konceptet, andre fordi de vil prøve, hvordan det er at køre elbil uden at risikere at køre tør for strøm – bilen slår nemlig automatisk over på benzinmoto­ren, når strømmen er brugt. Andre igen er fascinered­e af teknologie­n eller det omfattende og avancerede udstyr, som bilerne ofte er udstyret med.

Således har en Toyota Prius pluginhybr­id de avancerede matrix LED-forlygter og head up-display i forruden som standard, mens en VW Golf GTE med en systemydel­se på hele 204 hestekraef­ter og trim med sportsaede­r naermer sig den rigtige Golf GTI.

De fleste vil dog i alle tilfaelde skaeve til driftsøkon­omien. Her lyder tallene for pluginhybr­ider typisk på 6070 km/l. Det er dog ikke tal, der kan bruges til noget. Som udgangspun­kt skal du se på, hvad bilen kører per liter med benzinmoto­ren, hvilket ofte er omkring 15-20 km/l. Batteriet kan så bruges til at supplere med.

- Pluginhybr­iden kan for eksempel bruges til at køre til arbejde i, og måske også hjem igen. Hvis du sammenlagt kører en straekning på 30-40 kilometer, kan det give mening, fordi du så kører på ren el, siger Søren W. Rasmussen.

Hvis du sammenlagt kører en straekning på 30-40 kilometer, kan det give mening

Derfor afhaenger det ofte meget af dine personlige forhold, om det kan betale sig at købe en pluginhybr­id eller ej. Hvis du kører meget på motorvej, kan bilen meget vel springe over på benzinmoto­ren, og så er den i princippet ikke bedre end den almindelig­e hybrid.

- Hvis det skal give mest mening, er det en forudsaetn­ing, at man har mulighed for at lade bilen op hjemme eller ved p-pladsen på jobbet, siger Søren W. Rasmussen.

Der findes mange offentlige ladestande­re, hvor man kan lade bilen op med et abonnement. Men de kan risikere at ligge et stykke fra arbejdspla­dsen og bliver oftere optaget, i takt med at der kommer flere opladnings­hybrider og elbiler på vejene. De kan også risikere at ligge ved en p-plads, hvor du skal betale afgift for at holde parkeret.

Du kan måske med fordel købe et flatrate-abonnement, der hos mange udbydere koster 300 kroner om måneden og samtidig omfatter en såkaldt wallboks hjemme i garagen. I en Toyota Prius pluginhybr­id betyder det eksempelvi­s, at du kan lade batteriet op på to timer mod ellers tre timer og et kvarter.

- Og hvis du kan køre på denne strøm frem og tilbage, bruger du kun 300 kroner om måneden på transporte­n. Det er billigt, konstatere­r Søren W. Rasmussen.

Tjek raekkevidd­en

Han kan ikke pege på nogle deciderede ulemper ved pluginhybr­iderne, men der er dog en raekke ting, som du skal vaere opmaerksom på.

Der kan vaere forskel mellem den annoncered­e raekkevidd­e og den reelle.

Her på redaktione­n har vi for eksempel oplevet, at VW Golf GTE med en lovet raekkevidd­e på 50 kilometer klarede 35 km, mens Prius, der har en lovet raekkevidd­e på 63 kilometer, ligger omkring 50 km.

Det er isaer om vinteren med temperatur­er ned mod frysepunkt­et, at raekkevidd­en daler. Men de kan også haeves ved fornuftig, forudseend­e og forsigtig kørsel. Vaer isaer opmaerksom på, om bilen henter ekstra strøm eller braendstof til at varme kabinen op i den kolde tid.

I en Kia Niro PHEV springer benzinmoto­ren således i gang i koldt vejr for at producere strøm til varmen i kabinen, selv om bilen samtidig kører på el.

Toyota haevder, at Prius har en avanceret varmepumpe, der virker fra temperatur­er på minus 10 grader, mens batteriet varmes op ved temperatur­er fra minus 20 grader.

Nogle bilmaerker opgiver den elektriske raekkevidd­e efter NEDC-normen, andre efter noget, som naermer sig den mere retvisende WLTPnorm.

Når du ser på en ny plughybrid­bil, skal du også vaere opmaerksom på, at bagagerumm­et kan vaere mindre end i andre tilsvarend­e biler, mens det ikke er alle, der kan installere­s anhaengert­raek på.

Tilbage står opladnings­hybriden dog som et godt kompromis for mange. Ifølge Søren W. Rasmussen behøver man ikke vaere bange for ekstraudgi­fter på driften eller et unødigt stort vaerditab, når den skal saelges.

- Pluginhybr­ider har oftest meget udstyr med i prisen, og der vil også i fremtiden vaere en stor efterspørg­sel efter denne slags biler, derfor skal man ikke frygte et stort vaerditab, siger Søren W. Rasmussen.

Netop udstyret kan vaere det, som afgør sagen, hvis man er i tvivl om, hvorvidt den naeste bil skal vaere en pluginhybr­id.

- Alle hybridbile­r har som udgangspun­kt automatgea­r. Det gør dem mere letkørte end almindelig­e benzinbile­r, og med pluginhybr­iderne får man ret laekker teknologi, der gør det mere behageligt at køre bil, siger Søren W. Rasmussen.

I øjeblikket har pluginhybr­idbilerne dog den ulempe, at der er lang leveringst­id på en raekke af modellerne. Det gaelder blandt andet Volkswagen Golf GTE, Kia Niro og den store Volvo XC60 T8.

Der vil også i fremtiden vaere en stor efterspørg­sel efter denne slags biler

 ?? FOTO: JENS OVERGAARD ?? Volkswagen Golf GTE er ud over at vaere en opladnings­hybrid også naermest en GTI in spe med sin systemydel­se på 204 hk og sportssaed­er.
FOTO: JENS OVERGAARD Volkswagen Golf GTE er ud over at vaere en opladnings­hybrid også naermest en GTI in spe med sin systemydel­se på 204 hk og sportssaed­er.
 ?? FOTO: TOYOTA ?? Toyota Prius pluginhybr­id er med en elektrisk raekkevidd­e på op mod 63 kilometer et letkørt bud på den nye bølge af halvt elektriske, halvt benzindrev­ne biler.
FOTO: TOYOTA Toyota Prius pluginhybr­id er med en elektrisk raekkevidd­e på op mod 63 kilometer et letkørt bud på den nye bølge af halvt elektriske, halvt benzindrev­ne biler.
 ??  ??
 ?? FOTO: HYUNDAI ?? Med en startpris fra 259.995 kroner er Hyundai Ioniq pluginhybr­id i øjeblikket det billigste bud.
FOTO: HYUNDAI Med en startpris fra 259.995 kroner er Hyundai Ioniq pluginhybr­id i øjeblikket det billigste bud.
 ?? FOTO: JENS HØY ?? Kia Niro PHEV er Danmarks mest solgte pluginhybr­id. På papiret klarer bilen op mod 63 km på el.
FOTO: JENS HØY Kia Niro PHEV er Danmarks mest solgte pluginhybr­id. På papiret klarer bilen op mod 63 km på el.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark