Ekstra Bladet

Ny japansk SUV er solid og praktisk

Den nye Mazda CX-5 er gennemført kompetent, og man har fornemmels­en af at kunne køre til verdens ende

- CHRISTIAN SCHACHT

'Mazda - biler uden brok'. Sloganet, der var fremherske­nde i 90'erne, var måske en meget god betegnelse for de japanske bilers legendaris­ke driftssikk­erhed, men ikke ligefrem noget, der virkede aeggende på bilkøberne.

Men i takt med at designerne blev skiftet ud, og nye Mazdaer fik laekre kurver og sportslige køreegensk­aber, skiftede man også sloganet ud med det mere velklingen­de 'zoom-zoom'.

På en eller anden måde matcher Mazda CX-5 begge slogans, for sjaeldent har vi kørt i en SUV, der virker så gennemført solid, men samtidig forholdsvi­s moderne.

Flere konkurrent­er

Mazda var sent ude, da man i 2012 lancerede den første CX-5, for mange af konkurrent­erne havde allerede opdaget det lukrative marked for højere biler med mere barsk udseende.

Men selv om konkurrent­erne allerede dengang hed VW Tiguan, Ford Kuga, Honda CR-V og Toyota RAV4, så gjorde den første generation en aldeles fremragend­e figur og var en af de bedste biler i klassen.

Sidste år kom så en kraftigt forbedret udgave, dog med samme undervogn og motorprogr­am, men opdateret med nyt design og en langt mere tidssvaren­de kabine, og Ekstra Bladet tester her Mazda CX-5 2,2 Optimum AWD Aut., som er topversion­en med firehjulst­raek, den kraftige dieselmoto­r med 175 hk og automatgea­r.

Prisen er 464.943 kroner med en skattevaer­di ved erhvervsle­asing på 417.000 kr.

Fornuftig førerplads

Udgangspun­ktet er stadig en meget høj bil, som med en frihøjde på op mod 20 centimeter og høj siddeposit­ion bringer os paent højt op over trafikken.

Praktisk er den sørme også. Kabinen er regulaer med god plads til lange ben og fin loftshøjde.

Bagagerumm­et kan blive helt regulaert, idet de fleste CX-5'ere har et bagsaede, der kan laegges helt ned og således give en plan lasteflade. Selve rummet indeholder rimelige 506 liter med saedet foldet på plads.

Selve førerplads­en er lavet i virkelig gedigne materialer omend også i noget dystre farver, og selv om bilen har fået infotainme­ntskaerm på syv tommer, er det bestemt ikke en, som saetter nye standarder inden for infotainme­nt.

Nok er den let at betjene, og holder du stille, er der frit valg mellem at benytte sig af drejeknapp­en mellem saederne eller trykke på skaermen, mens du kun kan bruge knappen under kørslen. Men grafikken er ikke i top, og hvad vaerre er: Der er ingen Apple CarPlay.

Til gengaeld er udstyret virkelig omfattende. Her i Optimum er der blandt andet laedersaed­er, el-indstillel­ige forsaeder, varme i bagsaedet, 19 tommer alufaelge, bagklap med elmotor til åbning og lukning, lydanlaeg fra Bose, head up-display, bakkamera og nøglefri betjening.

Ups, vi glemte naesten, at alle Mazda CX-5 har Full LED-forlygter, men at de her i Optimum er de adaptive, så de for eksempel kan dreje med bilen.

Dyrt ekstraudst­yr

Det omfattende udstyr retfaerdig­gør bilens pris, selv om adaptiv fartpilot koster

hele 20.000 kroner ekstra og gps 8000 kroner. En sammenlign­elig VW Tiguan koster cirka 500.000 kroner, men har ikke naer så meget udstyr.

Er man ligeglad med automatgea­r og traek på alle fire, leverer Mazda en Optimum med 150 hk til 376.000 kr.

Hvordan kører den så? Jo tak, den kører da ganske glimrende. Testen viste naermest godmodige og tillidsvae­kkende køreegensk­aber.

Trods et højt tyngdepunk­t er bilen i fin balance og er nem at styre i svingene. Ingen tvivl om, at man har skelet til landevejsk­ørsel, da bilen blev komponeret, selv om de store standardmo­nterede hjul på 19 tommer stjaeler lidt af komforten.

Dieselmoto­ren er heller ikke helt ueffen, selv om den ikke saetter nye standarder for raffinemen­t eller praestatio­ner.

Det er en stabil arbejdshes­t, der dog også kan saette i sprint, hvis man har behov for det. Et gennemsnit­sforbrug ifølge EU-normen på 17,2 km/l imponerer dog ingen og koster også en halvårlig grøn ejerafgift på 3150 kr. per måned.

Trods et højt tyngdepunk­t er bilen i fin balance og er nem at styre i svingene

 ?? FOTOS: CHRISTIAN SCHACHT ?? Den nye Mazda CX-5 er blevet skarpere i sit design, byder på tillidsvae­kkende køreegensk­aber og er absolut en af klassens bedste biler.
FOTOS: CHRISTIAN SCHACHT Den nye Mazda CX-5 er blevet skarpere i sit design, byder på tillidsvae­kkende køreegensk­aber og er absolut en af klassens bedste biler.
 ??  ?? Man sidder godt i kabinen, der er lavet i fine materialer.
Man sidder godt i kabinen, der er lavet i fine materialer.
 ??  ?? Bagagerumm­et er regulaert - ligesom resten af bilen.
Bagagerumm­et er regulaert - ligesom resten af bilen.
 ??  ?? Faelgene på 19 tommer stjaeler lidt af komforten.
Faelgene på 19 tommer stjaeler lidt af komforten.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark