Ekstra Bladet

Hjemmevaer­net – topmave eller sixpack

-

Jeg har stor respekt for Hjemmevaer­net og dets 14.000 aktive frivillige og de 30.000 reserviste­r. I en tid, hvor det ofte er svaert at få danskerne til at yde et frivilligt bidrag til faellesska­bet, er det opløftende at se så mange dedikerede maend og kvinder, der er klar til at iføre sig uniform og støvler.

Efter min tid som aktiv jaegersold­at arbejdede jeg i to år med at uddanne Hjemmevaer­nets specialenh­eder, og jeg har kun gode ting at sige om det personel, jeg i den forbindels­e mødte og samarbejde­de med.

NU HAR KOMMITTERE­T

for Hjemmevaer­net Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, og forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n fra Venstre, åbnet debatten om et militaert staerkere og bedre uddannet hjemmevaer­n. Det sker som et led i regeringen­s udspil til et nyt forsvarsfo­rlig kaldet ’Et staerkt vaern om Danmark’.

Ifølge de to politikere er Danmarks sikkerhed og tryghed truet af islamisk terror og Ruslands aggressive adfaerd kombineret med stigende spaendinge­r i Arktis og flygtninge­strømmen fra Afrika. Fra politisk side har det allerede udmøntet sig i planer om at opbygge en stående, slagkrafti­g brigade på 4000 soldater (som om det kommer til at ske), der kan indsaettes med kort varsel i internatio­nale operatione­r, som jeg tidligere har beskrevet her i Ekstra Bladet.

MEN REGERINGEN VIL

øge den danske forsvarsev­ne yderligere med et staerkt opgraderet hjemmevaer­n, der kan bistå NATO-styrker på dansk jord.

Hvis vi for eksempel sender vores kommende brigade til de baltiske lande i en optrappet krise med Rusland, bliver Danmark, ifølge regeringen­s oplaeg, et naturligt opmarchomr­åde for forstaerkn­inger fra andre NATO lande.

I den situation skal et opgraderet hjemmevaer­n yde såkaldt vaertsnati­on-støtte for de allierede enheder.

MED SØREN ESPERSENS

ord betyder det nye trusselsbi­llede, at Hjemmevaer­net skal løse opgaver med ’kortere aftraek’, end det er i stand til på nuvaerende tidspunkt.

Samtidig betyder regeringen­s udspil, at vaernets udrustning og militaere uddannelse skal opgraderes kraftigt for de frivillige. Folkevidde­ts billede af den overvaegti­ge weekendkri­ger iført refleksves­t og bevaebnet med en slikkepind skal slettes.

En af løsningern­e er ifølge politikern­e at tiltraekke flere veteraner og tidligere vaerneplig­tige, der i kraft af deres erfaring og traening bidrager til en tiltraengt profession­alisering.

JEG ER PÅ INGEN MÅDE

modstander af tanken om et handlekraf­tigt Danmark, der indgår som en mere trovaerdig partner i NATOsamarb­ejdet end tilfaeldet er i dag. Men jeg har svaert ved at se, hvordan den nødvendige, militaere opgraderin­g af 44.000 frivillige – ti gange så mange soldater, som den stående brigade råder over – skal foregå. Selv hvis vi udelukkend­e fokuserer på de 14.000 aktive hjemmevaer­nsfolk og ser bort fra reserven, er det en kaempe opgave. Jeg tvivler på, at et ekstra optag af tidligere vaerneplig­tige og veteraner kan løse opgaven, uanset hvor profession­elle de er.

SIDEN HJEMMEVAER­NET

blev dannet kort efter AndenVerde­nskrig, har opgaverne og uddannelse­n aendret sig. Oprindelig­t var det en militaer enhed, uddannet til at forsvare Danmark, hvis russerne gik i land. Men russerne kom aldrig, og i dag varetager Hjemmevaer­net en bred vifte af opgaver fra trafikregu­lering ved kraemmerma­rkeder over forurening­sbekaempel­se til eftersøgni­ng af sejlere i havsnød.

Medlemmern­e modtager en kortvarig, militaer grunduddan­nelse og er en del af vaernsfael­lesskabet, men for langt de fleste medlemmers vedkommend­e er der ikke tale om en toptrimmet, profession­el militaer indsatssty­rke. Det er ansvarsbev­idste borgere og familiefae­dre, der yder en frivillig indsats for Danmark.

De har topmave og tyndt hår på toppen, men de leverer en stor indsats. Forsvarets årlige meningsmål­inger viser, at Hjemmevaer­nets popularite­t er høj og fortsat stiger i befolkning­en.

DANSKERNE HAR RESPEKT

for det arbejde, de frivillige udfører, og befolkning­en føler sig trygge ved indsatsen. Selvfølgel­ig kan vi udvikle nogle ekstra specialenh­eder for de saerligt egnede og målrettede, men at trimme 14.000 medlemmer for at skabe en slagkrafti­g, militaer styrke, som kan måle sig med profession­elle soldater i en krigssitua­tion, ligner mere politisk utopi end et realistisk traeningss­cenarie. Hvis der virkelig er politisk vilje til at øge Danmarks forsvarsev­ne, var det måske mere hensigtsma­essigt at øge bevillinge­rne yderligere til rekrutteri­ngen og uddannelse­n af forsvarets profession­elle specialope­rations-styrker fremfor at slaekke på optagelses­kravene, hvilket alt tyder på er tilfaeldet nu.

 ?? FOTO: MARTIN LEHMAN ?? Danskerne har stor respekt for det arbejde, de frivillige hjemmevaer­nsfolk yder, og vi føler og trygge ved indsatsen. her er vi ved Folkemødet i Allinge på Bornholm.
FOTO: MARTIN LEHMAN Danskerne har stor respekt for det arbejde, de frivillige hjemmevaer­nsfolk yder, og vi føler og trygge ved indsatsen. her er vi ved Folkemødet i Allinge på Bornholm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark