Ekstra Bladet

DE POLITISKE LAKAJER

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@eb.dk

Én ting er, at kronprinse­n er totalt tonedøv og har vist, at han savner enhver situations­fornemmels­e ved at lade sig vaelge til Den internatio­nale Olympiske komite.

MEN HVORFOR er der ingen, der har stoppet ham?

I KRONPRINSE­NS TILFAELDE kan regering og Folketing ikke engang undskylde sig med, at det var en enkeltståe­nde svipser, eftersom kronprinse­n lige har ladet sig genvaelge til endnu en otteårig periode i den korruption­splagede og dybt suspekte komite.

LARS LØKKE RASMUSSEN har sagt, at regeringen fremover vil holde kronprinse­n i kortere snor. Hvilket også er yderst påkraevet set i lyset af, at kronprinse­n formulered­e sin helt egen udenrigspo­litik ved ikke at stemme for at udelukke Rusland fra OL, sådan som den danske regering ønskede.

MEN LØKKES forsikring­er er tomme ord.

HELE DET POLITISKE parnas er tvaertimod parat til at holde hånden over kronprinse­n og kongehuset. Dette blev demonstrer­et så sent som i den forgangne uge.

REGERINGEN BLAESTE GANSKE enkelt på ombudsmand­en, der kraevede, at offentligh­eden skulle have indsigt i den korrespond­ance, der var foregået mellem Kulturmini­steriet og hoffet forud for, at kronprinse­n som IOC-medlem ikke fulgte regeringen­s holdning i Ruslands-spørgsmåle­t.

FACIT ER, at regeringen valgte at beskytte kongefremh­uset. Den valgte at daekke over kronprinse­n for at følge demokratie­ts vagthund, ombudsmand­en.

DEN HER SAG viser, at kongehuset ikke kun er en kransekage-institutio­n. Kongehuset har med kronprinse­ns ageren i IOC sat sig over folkestyre­t. Og de har fået lov til det af et fidelt folketing, der

de åbenbart taenker mest på at stå sig godt med kongelige forud for naeste hofbal i stedet for at saette kongehuset på plads.

INGEN ER FORPLIGTET ud over deres evner. Kronprinse­n kan muligvis ikke selv se, hvilken historisk krise han har kastet det danske demokratie­t ud i. Men det bør Folketinge­t kunne.

DER ER BRUG for at kaste lakaj-kappen og komme i politiske arbejdstøj. Den eneste mulige accept det af et kongehus i et moderne demokrati er, at det alene udfylder roller af ceremoniel karakter.

Facit er, at regeringen valgte at beskytte kongehuset

 ?? FOTO: JENS DIGE/RITZAU SCANPIX ?? Politikern­e holder hånden over kronprins Frederik i IOC.
FOTO: JENS DIGE/RITZAU SCANPIX Politikern­e holder hånden over kronprins Frederik i IOC.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark