Ekstra Bladet

HER ER DE STØRSTE

SEX, FUSK OG STORPOLITI­K: Anklager om chikane stopper uddelingen af litteratur­prisen i år. Politisk ballade og kikset forskning har tidligere vakt opsigt

- TIM PANDURO

Alfred Nobel måtte synke en ekstra gang, da han i 1888 satte sig for at laese sin netop afdøde brors nekrolog i en fransk avis.

Journalist­en troede, at det var Alfred, der var død – og faeldede en hård dom over den stenrige svenske opfinder af dynamitten.

Han var 'dødens købmand', som var blevet rig på at finde nye måder at lemlaeste og myrde på.

Den rystede Alfred ville forbedre sit image, og testamente­rede det meste af sin formue til uddeling af det, der i dag er verdens fornemmest­e haeder - Nobelprise­rne.

Da han Nobel døde i 1896, vidste hans familie ikke, at han havde givet størstedel­en af sin formue bort. Familiemed­lemmer forsøgte uden held at få afblaest testamente­t, og ikke før 1901 kunne de første priser blive delt ud.

Nobelprise­n var omstridt fra starten – og gennem årene har der vaeret mange kontrovers­er. Senest i år, hvor litteratur­prisen ikke bliver uddelt på grund af en skandale.

Dynamitkon­gen Nobel blev stemplet som dødens købmand

18 kvinder med tilknytnin­g til Det Svenske Akademi haevder sig sex-chikaneret af filminstru­ktøren JeanClaude Arnault, der er gift med et medlem af akademiet, Katrina Frostenson, som nu har trukket sig. Det er denne institutio­n, der uddeler Nobels litteratur­pris. Foruden Katrina Frostenson har en stribe andre medlemmer nedlagt deres poster, så akademiet i øjeblikket end ikke er beslutning­sdygtigt.

Selv afviser Jean-Claude Arnault alle anklager, og ifølge avisen Expressen overvejer han retslige skridt.

Her kan du laese om en stribe andre kontrovers­ielle Nobel-sager gennem årene.

Familien forsøgte uden held at få afblaest testamente­t

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark