Ekstra Bladet

Hvad med de varme haender?

-

Robotten, der kunne hjaelpe med toiletbesø­get, var et af de store tilløbssty­kker på messen i Bella Center.

Gitte Klemensen, der er visitator i Thisted Kommune, kunne sagtens se perspektiv­erne i den:

– Det her kan betyde øget livskvalit­et. Og det, den her kan, som jeg ikke har set før i forhold til toiletbesø­g, det er at tage bukser af og på. Så borgerne er fri for at gå på kompromis med det tøj, de er vant til at gå i, siger hun.

– Fordi tit ender de her mennesker, der har gået i cowboybuks­er eller arbejdstøj et helt langt liv, i joggingbuk­ser, fordi det er nemmest for dem selv og dem, der skal hjaelpe dem.

Kreative løsninger

– Og de andre ting, der kan hjaelpe borgeren med at komme op og ned fra toilettet og hjaelpe med at blive skyllet/tørret på toilettet ... de kan ikke hjaelpe med bukser af og på, men det kan den her, siger Gitte Klemensen.

– Hvor bliver så de ’varme’ haender af, når en robot skal gøre det?

– De varme haender skal jo stadig vaere varme, men de behøver ikke at vaere varme ved, at vi rører ved dig fysisk. Det kan godt vaere ved, at jeg stadig sørger for, du får omsorg eller giver dig mulighed for at yde omsorg for dig selv. Det er en anden måde at taenke varme haender på. Kreative løsninger i stedet.

– Tror du, borgeren faktisk vil foretraekk­e det her, frem for at et menneske skal hjaelpe ved toiletbesø­g?

– Nogle vil, og andre vil ikke. Det handler om, at vi er forpligtet til at lave en individuel vurdering – som er at finde den bedste løsning for den enkelte. Den ene vil se robotten som den bedste løsning, og den anden vil have, at der kommer et menneske.

 ??  ??
 ??  ?? Visitator i Thisted Kommune Gitte Klemensen (th.) og veninden Mona Lagoni kunne godt se perspektiv­erne i toilet-robotten Melvin.
Visitator i Thisted Kommune Gitte Klemensen (th.) og veninden Mona Lagoni kunne godt se perspektiv­erne i toilet-robotten Melvin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark