Ekstra Bladet

Hvor bli’r feminister­ne på venstreflø­jen af?

- Nima Zamani Jurist og radiovaert Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

MINE FORAELDRE

flygtede fra et totalitaer­t, islamisk praestesty­re, der stadig undertrykk­er sit iranske folk med censur, vold, ingen retssikker­hed og kønsdiskri­mination. Min mor drømte om at vaere en fri kvinde, og min far drømte om at opfylde hendes ønske. Det lykkedes i 1985, da de kom til Danmark.

SOM LAESER

taenker du sikkert allerede:

’Åh nej, nu skal vi til at høre endnu en lidelseshi­storie om en flygtninge­familie, der har haft det hårdt, men som har klaret sig godt, og så er moralen, at vi skal lade vaere med at generalise­re.’

Det slipper du for. Indledning­en om mine foraeldres bevaeggrun­de for at flygte har til formål at belyse det absurde i, at CinemaxX for nylig blev forvandlet til det islamistis­ke og kvindeunde­rtrykkende samfund, mine foraeldre var villige til at risikere deres liv for at undslippe.

JEG VAR

af research-maessige grunde til stede, da det skete. Den muslimske organisati­on Viomis havde inviteret den australske imam Mohamed Hoblos til Danmark for at holde tale og vise sin film, der i udgangspun­ktet havde et nobelt budskab om, at man skal holde sig langt vaek fra kriminalit­et.

Til gengaeld var det kvalmende – jeg får stadig kuller, når jeg taenker på det – at der var kønsopdelt billetsalg i den store forhal. Kvinder blev betjent af kvinder i den ene kø. Maend blev betjent af maend i den anden kø. Indgangene til salen var også kønsopdelt. Maendene sad forrest i salen. Kvinderne sad bagest. Parrene sad på raekkerne i midten.

DET BLEV FOR ALVOR

nedvaerdig­ende over for kvinderne, da filmen var slut, og imam Hoblos i øvrigt lige fik sagt til de unge, at kun muslimer kan vaere ens rigtige venner. Herefter stillede kvinderne sig på raekke i en kø og gik først ud af salen, da alle maendene havde benyttet sig af deres helt saerlige og sexistiske privilegie at gå ud først.

Jeg taenkte, at mine foraeldre ville reagere lettere traumatisk, hvis de havde vaeret vidne til det. Det iranske praestesty­res kvindesyn realiseret i CinemaxX i København.

DEN KVINDENEDV­AERDIGENDE

kønsopdeli­ng var højst sandsynlig sat i vaerk til aere for imam Hoblos. Han var på besøg i Danmark for at promovere sig selv og sine islamistis­ke vaerdier.

Han havde en rolle i filmen, hvor hans karakter var en naermest profetisk helt, der med et par gyldne saetninger kunne overbevise en stenrig narkohandl­er og morder om at følge Allah og vaere lydig resten af livet.

HOBLOS PÅSTOD

både før og efter filmen, at den var baseret på en sand historie. Den profetiske fremstilli­ng af ham selv tenderede propaganda. Det er jo nødvendigt at fordreje virkelighe­den til egen fordel, når man på den ene side skal overbevise unge, danske muslimer om, at man er den rette muslimske leder, men på den anden side er berygtet for en YouTube-video, hvor man med hitlerisk retorik råber følgende:

’Enhver person, der misser en bøn – ikke to – én bøn, er i Allahs øjne vaerre end en morder, vaerre end en voldtaegts­mand, vaerre end en terrorist og vaerre end en paedofil.’

JEG VIL IKKE

Maendene sad forrest i salen. Kvinderne sad bagest

rette min vrede mod CinemaxX. De har allerede vaeret i massiv shitstorm, hvorfor de i fremtiden nok vil vaere mere opmaerksom­me på, hvordan private arrangemen­ter i deres bygning og sale forløber. Jeg vil heller ikke opfordre til censur. Filmen skal vises. Imam Hoblos skal have lov til at tale alt det, han vil.

Men hvor i alverden bliver forargelse­n og fordømmels­en fra feminister­ne på venstreflø­jen af ? Hvor bliver Kvinfo af ? Hvor bliver Dansk Kvindesamf­und af ? Hvad med Everyday Sexism Project DK? Eller Henrik Marstal? Det her bør give angst – ikke berøringsa­ngst.

HVAD MED

et lille og uforpligte­nde Facebook-opslag, hvor I – som I jo gør i alle andre tilfaelde af sexisme – tager afstand og fordømmer?

Imam Hoblos bragte sine kvindenedv­aerdigende vaerdier med sig til København. Og Aarhus. Og Malmø. Det resultered­e i organisere­t og kollektiv sexisme i biografer, ikke mange kilometer fra hvor vi bor, og hvor kvinder og maend skal vaere lige.

Hvis vi vil vaere bedre end dem, skal den slags kvindesyn bekaempes med ord og opråb. Lige nu er der larmende tavshed.

 ?? PRIVATFOTO ?? Imam Mohamed Hoblos bragte sit sexistiske og undertrykk­ende kvindesyn med til Danmark – og fik lov til det uden modsvar.
PRIVATFOTO Imam Mohamed Hoblos bragte sit sexistiske og undertrykk­ende kvindesyn med til Danmark – og fik lov til det uden modsvar.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark