Ekstra Bladet

Dansk firma i digital kamp med Facebook og Apple

TREDIMENSI­ONELT: Investerer millioner for at blive førende i at vise kunstige billeder

- FOTO: REALFICTIO­N

Hvem vinder kampen om AR, der er en af fremtidens vigtigste teknologie­r?

Står det til RealFictio­n, der bor i et af kontortårn­ene i Parken i København, må det meget gerne blive deres danske forskning, der de seneste år er brugt millioner på.

Forsket i tre år

AR – eller påført virkelighe­d – får stor interesse fra giganter som Facebook og Apple, der begge satser på løsninger, som brugerne har helt taet på kroppen.

RealFictio­n går derimod den stik modsatte vej med deres teknologi kaldet DeepFrame, hvor man uden briller eller andet udstyr kan se igennem en stor glasflade og opleve alt fra opsendelse­n af en raket ud over et virkeligt hav. Eller se saerlige detaljer blive projiceret meget livagtigt hen over en ny bil, der står hos autoforhan­dleren.

– Vi har brugt de seneste tre år på at forfine teknologie­n. I første omgang gik der lang tid med forsøg og forskning for at finde ud af, om det overhovede­t er praktisk muligt, fortaeller firmaets direktør, Clas Dyrholm, mens han demonstrer­er DeepFrame for Ekstra Bladet.

– Man skal jo op i en vis størrelse med det her, før det bliver rigtig sjovt. Og det kraever altså stor praecision, hvis billedet ikke skal blive meget forvraenge­t. Det er svaert i de her størrelser, men det er lykkedes.

Begyndte mindre

RealFictio­n begyndte ellers med noget mindre størrelser for ti år siden, da firmaet udviklede små ’pyramider’, der kan opstilles i butikker, forlystels­esparker og museer. I pyramidern­e, der kan vaere op til to meter høje, kan man så vise et saerdeles trovaerdig­t billede hen over et produkt eller en udstillet genstand.

Men med DeepFrame forventer Clas Dyrholm, at man kan komme i en hel anden liga på markedet for fremtidens kunstige billeder.

– Vi har tidligere i år vist teknologie­n frem på techmessen CES i Las Vegas. Vores partnere er nu i gang med at opbygge en masse showrooms rundt om i USA, Europa og Asien, hvor kunderne kan opleve teknologie­n helt taet på.

I første omgang gik der lang tid med forsøg og forskning for at finde ud af, om det overhovede­t er praktisk muligt

Kostbar teknologi

Det er ikke utaenkelig­t, at DeepFrame en dag kommer ind i private hjem, men indtil videre er det alene firmaer med en stor pengepung, der kan vaere med.

Priserne begynder ved 300.000 kroner, og der er meget højt til loftet.

– Vi arbejder derfor med oplevelses­industrien lige nu.

– Men vores opgave er selvfølgel­ig at gøre det her både større, billigere og bedre fremover.

 ??  ?? Det er et syn som dette, der pludselig kan møde dig med DeepFrame-teknologie­n: På den anden side af ruden dukker der et meget livagtigt rovdyr op mellem de mennesker, du lige har set gå forbi.
Det er et syn som dette, der pludselig kan møde dig med DeepFrame-teknologie­n: På den anden side af ruden dukker der et meget livagtigt rovdyr op mellem de mennesker, du lige har set gå forbi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark