Ekstra Bladet

De kan jo godt tale paent

-

En ting, der var bemaerkels­esvaerdig i de to tv-talent-konkurrenc­er, ’Danmark har talent’ og ’X Factor’, i år, var det sprog, der blev ført.

Jeg klagede over dommernes grimme sprog sidste år (direkte til tv-kanalerne og i et brev her i avisen), og jeg må bare sige, at det virkede. Jeg har gennemgået ’sprogudvik­lingen’ i samtlige programmer, og Jarl Friis og Peter Frödin har slet ikke bandet i år. Remee i ’X Factor’ har også vaeret bandefri.

Lidt anderledes var det med Blachman. Men han har dog forsøgt at aendre på sit forfaerdel­ige sprog og har praesteret slet ikke at bande i fire udsendelse­r, hvilket i sig selv er bemaerkels­esvaerdigt.

Men han fik en krise mod slutningen af ’X Fctor’. Hans ordvalg har dog vaeret betydelig nedtonet. I tidligere udsendelse­r anvendte han vendinger som ’ad helvede til’, ’fanden i vold’, ’for satan’, ’shit og fuck’, ’kraftedeme’ og ’op i røven’ måske 20 gange i et program på en udsendelse, så vi må vel sige, at han med et spaedt ’for fanden’ i ny og nae har bestået.

Der er ingen tvivl om, at ledelsen i Danmarks Radio og TV2, efter min klage, har påtaget sig det sproglige ansvar. Og det skal de have tak for.

Eigil Amby

Heboltoft 69

Velling

Ringkøbing

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Eigil Amby glaeder sig over, at der kommer langt faerre bandeord ud af munden på ’X Factor’dommerne.
FOTO: MOGENS FLINDT Eigil Amby glaeder sig over, at der kommer langt faerre bandeord ud af munden på ’X Factor’dommerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark