Ekstra Bladet

TJENER KASSEN PÅ AT SLÅ IHJEL

LEJESOLDAT­ERNES VERDEN: Flere og flere soldater bliver ansat i den private militaerin­dustri, og det kan vaere saerdeles lukrativt

- SIMON SCHULTZ VAN ENGELAND sts@eb.dk

Den private militaerin­dustri vokser, og det betyder, at dygtige soldater er i høj kurs. Veteraner fra specialsty­rkerne i lande som USA og Storbritan­nien er de mest eftertragt­ede, men soldater fra Danmark er også godt med.

– Soldater fra de danske specialsty­rker er virkelig gode, og Danmark har leveret en solid indsats i mange krige efterhånde­n, siger forfatter og professor Sean McFate. Han har et unikt indblik i lejesoldat­ernes verden, da han gennem en årraekke var lejesoldat i Afrika.

Den tidligere officer i den amerikansk­e haer arbejder nu som sikkerheds­ekspert og forfatter. Han har blandt andet skrevet bogen ’The Modern Mercenary’ (’Den moderne lejesoldat’, red.) om den øgede brug af lejesoldat­er i moderne krigsførse­l.

49-årige Sean McFate har ikke selv mødt danske lejesoldat­er, men mener, at det er meget sandsynlig­t, at de findes.

På mission i Somalia

En af dem, der med egne ord ’har snuset lidt til det’, er den tidligere jaegersold­at Thomas Rathsack.

– I 2012 var jeg i Somalia og arbejdede som ’contractor’ (soldat på kontrakt, der typisk arbejder med bevogtning, traening eller konstrukti­on af baser, red.) for et privat firma med at opbygge et sikkerheds­apparat i Mogadishu.

– Jeg var instruktør og uddannede lokale somaliere i basale militaere faerdighed­er som våbenbetje­ning, vagthåndte­ring og taktikker som ’ild og bevaegelse’, siger Thomas Rathsack, der af kontraktma­essige hensyn ikke vil afsløre, hvilket firma der ansatte ham, eller hvem kunden i Somalia var.

– Hvordan kom det i stand? – Jeg fik et tilbud gennem mit netvaerk, som jeg sagde ja tak til.

– Det foregår via anbefaling­er og mund til mund?

– Ja. Der bliver ikke slået stillinger op på LinkedIn.

– Kan du fortaelle, om det var velbetalt?

– Ja. Det var det.

– Kan du komme det naermere?

– Af hensyn til mit netvaerk vil det ikke vaere passende, men det var bestemt velbetalt. En rigtig solid dagshyre.

Faglig udfordring

51-årige Thomas Rathsack var i Somalia tre gange af et par ugers varighed.

– Jeg gjorde det ikke kun på grund af pengene, men også fordi det var en faglig udfordring, og fordi jeg syntes, det var spaendende. At komme til Somalia på den måde. Og isaer det at komme til Mogadishu, som jeg havde en masse forestilli­nger om og gerne ville opleve på grund af alt det, der skete med Black Hawk Down-episoden.

– Hvad kom du hjem med af indtryk?

– Mogadishu var en smeltedige­l af uforudsige­lighed, kaos, ekstrem fattigdom og korruption. Et samfund praeget af konstante klanfejder og angreb fra Al-Shabaab-terrorbeva­egelsen.

– Det var bestemt ikke et ufarligt sted at vaere. Jeg var en af de eneste hvide ansigter inde i byen. Resten sad ude i lufthavne og trykkede sig i FN-lejren. Det var bestemt ikke uden risiko at køre rundt som blegfjaes i Mogadishu.

Der bliver ikke slået stillinger op på LinkedIn

 ?? FOTO: AP ?? Ikke ufarligt
Billeder af contractor­s ansat af firmaet Blackwater i Irak i 2004.
FOTO: AP Ikke ufarligt Billeder af contractor­s ansat af firmaet Blackwater i Irak i 2004.
 ?? PRIVATFOTO ?? Sean McFate i midten.
PRIVATFOTO Sean McFate i midten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark