Ekstra Bladet

Kan dømmes for mord

-

Man sondrer i praksis mellem at vaere lejesoldat og ’contractor’ (kontraktan­satte militaer medarbejde­re, red.) selv om forskellen kan vaere lille.

Contractor­s er typisk private selskaber, der stiller ressourcer til rådighed for at løse forskellig­e opgaver for forsvaret. Mange af opgaverne har civil karakter. Det kan vaere konstrukti­on og vedligehol­delse. Problemern­e kan opstå, når de får opgaver, der er kamprelate­rede. Det kan vaere alt lige fra bevogtning og naerforsva­r til deciderede kombatantl­ignende opgaver. Der bliver skillelinj­en mellem contractor og lejesoldat tynd.

En lejesoldat defineres i Genève-konvention­en som en:

Der tager del i kamphandli­ngerne.

Der er motiveret af ønsket om at opnå personlig vinding og har fået tilsagn om et betydeligt vederlag, der vaesentlig­t overstiger det, der udloves eller betales til kombattant­er med tilsvarend­e rang og funktion i den pågaeldend­e parts vaebnede styrker.

Der ikke er medlem af en stridende parts vaebnede styrker.

Ifølge Kenneth Buhl, der er ekspert i krigens love, er det ikke decideret ulovligt at udleje sig selv som soldat til en stat og deltage i en krig.

– Det afgørende er, om du er underlagt den militaere straffelov­givning, og at der er en stat, der svarer for dine handlinger. Er det ikke tilfaeldet, bliver du anset for at vaere oprører også kaldet en uprivilige­ret deltager i en konflikt. Det i sig selv, er ikke nødvendigv­is ulovligt, men man har ikke de samme privilegie­r, som regulaere soldater, der – så laenge de overholder krigens love – kan slå deres modstander­e ihjel uden at blive retsforful­gt. Hvis en lejesoldat uden tilknytnin­g til en stat slår ihjel på slagmarken, kan pågaeldend­e retsforføl­ges og dømmes for mord.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark