Ekstra Bladet

MASSAKREN

58 BEGRAVET: Israel fejrer 70-års dagen for nationens oprettelse – palaestine­n

-

Således kaldte newyorker-avisen Daily News på forsiden Ivanka for fars lille ligaeder

I GÅR deltog tusindvis af palaestine­nsere i begravelse­n af de mere end 60 landsmaend, som mandag blev draebt i sammenstød­ene med det israelske militaer. En blot otte måneder gammel pige var det yngste offer. Hun blev kvalt af tåregas. Der var ingen tab på den israelske side.

MANDAG BLEV således en skammens dag for den israelske praesident, Benjamin Netanyahu, og hans amerikansk­e kollega, Donald Trump. Sammen bar de ved til det bål, som netop i disse dage har braendt i regionen i 70 år.

DE TO praesident­er var klar over, at årsdagen ville udløse demonstrat­ioner. Da de samtidig blev enige om at markere 70-året ved demonstrat­ivt at flytte den amerikansk­e ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, flammede bålet for alvor op. DE FLESTE lande i verden respektere­r den status, Jerusalem har. En hellig by for jøder, muslimer og kristne. Derfor afventer de fleste regeringer en endelig fredsslutn­ing mellem Palaestina og Israel, før der tages stilling til, om ambassader­ne skal flyttes til den hellige by.

MEN NETANYAHU, som har alle slagterhun­dens grimme sider, og Trump valgte at gå den modsatte vej. De trampede endnu en gang med fuldt overlaeg på palaestine­nserne. Den amerikansk­e praesident haevder ellers, at han har et fredsforsl­ag liggende i skuffen. Alligevel valgte han først den forudsigel­ige konfrontat­ion. Med sin ambassadeb­eslutning var han med til at udløse en massakre.

HAN HAVDE dog ikke modet til selv at vaere til stede, da ambassaden åbnede i Jerusalem mandag. I stedet sendte han sin datter Ivanka og svigersønn­en, Jared Kushner. Kombinatio­nen af den smilende Ivanka og de mange draebte i Gaza blev for meget for dele af den amerikansk­e presse. Således kaldte newyorker-avisen Daily News på forsiden Ivanka for fars lille ligaeder.

HELLER ikke den israelske praesident gik ram forbi. Mandag aften, efter en af de blodigste dage i Israels historie, blev hans hus belejret af israelske demonstran­ter. Det fortaeller Politiken. Skam dig, lød det gentagne gange. Stop massakren, stod der på bannere. Stop drabet på civile, hed det taktfast.

HVERKEN TRUMP eller Netanyahu lader sig indtil videre rokke. I sidste uge var den israelske praesident i Rusland for muligvis at forberede Putin på, hvad der ville ske i denne uge. Putin har holdt sig tavs efter mandagens massakre.

USA BLOKEREDE i går en opfordring fra FN’s sikkerheds­råd om en uafhaengig undersøgel­se af mandagens blodige sammenstød. Med ledere som makkerparr­et Netanyahu og Trump vil ilden fortsat braende kraftigt i Mellemøste­n.

Palaestine­nserne begravede i går 58 demonstran­ter dagen efter sammenstød med israelske soldater ved Gaza. Begravelse­rne skete netop på sørgedagen al-Nakba til minde om fordrivels­en af hundredtus­inder af palaestine­nsere fra Israel.

Israel kunne derimod mandag på 70-års dagen for Israels oprettelse saette trumf på: USA flyttede sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Det skete under store protester fra palaestine­nserne.

Nakba kalder palaestine­nserne 15. maj. Ordet betyder

Over 700.000 flygtede eller blev presset ud af landet

katastrofe.

Allerede i månederne før, at Israel i 1948 blev oprettet som stat, var fordrivels­en begyndt i de områder af landet, hvor palaestine­nserne i mange århundrede­r havde boet.

Massakren

Massakren i Deir Yassin fandt sted 9. april 1948. En ekstremist­isk jødisk gruppe, Irgun, traengte ind i landsbyen taet ved Jerusalem og myrdede over 100 beboere.

Ifølge Røde Kors havde mange af de døde fået skåret hovedet af.

Irgun blev ledet af Menachem Begin, senere israelsk premiermin­ister.

Panikken spredte sig lynhurtigt til alle dele af det palaestine­nsiske samfund. Det var godt hjulpet på vej af de arabiske nabolande, hvor radiostati­oner opfordrede palaestine­nserne til at flygte.

Over 700.000 flygtede eller blev presset ud af landet over de naeste et til to år ifølge avi-

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Flere end 60 palaestine­nsere blev draebt på en af de blodigste mandage i Israels historie. Laila på otte måneder blev det yngste offer
FOTO: RITZAU SCANPIX Flere end 60 palaestine­nsere blev draebt på en af de blodigste mandage i Israels historie. Laila på otte måneder blev det yngste offer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark