Ekstra Bladet

Nyder sin nye tilvaerels­e, men han kommer sig aldrig over den aften, hvor den gule trøje blev flået af ham

- STEFAN CHRISTENSE­N

25. juli 2007. Datoen glemmer Michael Rasmussen aldrig, og han kommer sig heller aldrig over, at han blev pillet ud af Tour de France af sit eget hold. Få dage fra at gøre drømmen til virkelighe­d: at køre til Paris i den gule trøje.

Men selvom den i dag 43årige eks-rytter fortsat er bitter, så har han taget et kvantespri­ng ud af det sorte hul, hvor selvmordst­anker og vrede tyngede ham.

– Jeg nåede ikke i mål med drømmen. Der en følelse af uretfaerdi­ghed fra dem, der stod mig allernaerm­est, og jeg kan også godt indrømme, at jeg stadig er sindssygt bitter på dem.

– Det vil aldrig forsvinde, men det betyder ikke, at jeg går rundt og er sur og bitter hver dag. Dengang var der en helt anden indestaeng­t vrede. Der er andre ting, der går godt i livet nu, så det er svaert at bevare pessimisme­n.

Tilbage hvor det startede

Michael Rasmussen har slået sig ned, hvor det hele begyndte.

Sammen med kaeresten Christina flyttede han i november ind i et lille hus i Holbaek blot tre kilometer fra det sted, hvor han købte sit første hus som 22-årig. I et ganske almindelig­t kvarter godt 400 meter fra Holbaek Fjord, hvor naboens graesslåma­skine brummer lystigt i baggrunden.

Og selvom Michael Rasmussen i begyndelse­n følte, at folk i Netto holdt øje med, hvad den tidligere Tourstjern­e puttede i indkøbskur­ven, så har Kyllingen fra Tølløse efterhånde­n vaennet sig til at vaere tilbage i den by, hvor han også gik i gymnasiet og drak første gang.

Hverdagen bruger han på at undervise på to forskellig­e efterskole­r, holde foredrag og udvikle traeningsa­pps. Og i dag udkommer hans anden bog, som har vaeret undervejs siden januar sidste år. En bog, der indeholder faerre bomber end den forrige ’Gul feber’, der anses for at vaere en af de mest kontrovers­ielle biografier inden for cykelsport­en.

Til gengaeld fremstår Michael Rasmussen langt mere menneskeli­g i den nye bog, hvor den føromtalte indestaeng­te vrede mod folk i cykelsport­en er afløst af refleksion­er på bagkant af en tid, som Michael Rasmussen selv beskriver som en 24 år lang Metallica-koncert.

– Den første bog beskriver mig rigtig godt i de ti år, jeg sig fuld for kørte staerkest på cykel. Jeg var udstyret med et ekstremt tunnelsyn.

– Der var ikke udsyn til noget som helst andet. Det er på den ene side pisseusymp­atisk, men det er også et stort privilegiu­m at kunne holde så meget fokus og forfølge et mål så ensidigt. Og da gulvtaeppp­et så bliver trukket, skal jeg genopfinde sig selv.

Debat skal nuanceres

Jeg kan også godt indrømme, at jeg stadig er sindssygt bitter på dem

Og ifølge kaeresten Christina, som han mødte i København i februar sidste år, er det også en anden Michael Rasmussen, hun har laert at kende.

– Han har også udviklet sig, fra da jeg laerte ham at kende. Han har fået mindre tunnelsyn. Han var også anderledes, lige da jeg mødte ham. Det har uden tvivl vaeret meget mig, mig mig, men det har aendret sig helt vildt, siger hun.

En af hovedpoint­erne i Michael Rasmussens nye bog er, at han gerne vil nuancere debatten om doping i cykelsport­en.

Han mener, at almindelig­e danskere har svaert ved at saette sig i rytternes sted, når de beslutter at tage doping.

– Det er bare iboende denne her type mennesker. Det er ikke et spørgsmål om moral, etik og sundhed. Det er gladiatork­amp på to hjul, hvor man skal nedkaempe modstander­ne. Der er blevet lagt så mange stop-skilte ned undervejs, at så er det bare endnu et parameter, der kan optimeres på.

– Det handler ikke om moral og etik og snyd eller ikke snyd – det kunne lige så godt have vaeret nogen, der havde sagt, at man kunne få cykelhjul, der er 100 gram lettere.

I 2013 indrømmede Michael Rasmussen selv, at han benyttede sig af doping det meste af sin karriere. Også da han kørte fra alle konkurrent­erne. Men selvom doping er lig med at snyde, aergrer han sig over, at folk dømmer cykelrytte­re for hårdt.

– Bogen skal give noget stof til eftertanke. Man skal få øjnene op for, at bare fordi cykelrytte­re er fysiske super-mennesker, så behøver de ikke vaere moralske super-mennesker. – De er mennesker på godt og ondt. Vi skal lade vaere at blive forargede over dem, fordi de traeder ved siden af.

Dyr skilsmisse

– Det er mit forsøg på at nuancere debatten og gøre op med illusionen. Hver gang der er en positiv test, siger man, at det er den sidste, og nu traekker vi en streg i sandet.

– Der er eddermame mange streger i det sand efterhånde­n.

– Jeg kan også godt garantere, at det ikke bliver den sidste.

Hans nuvaerende liv med lille hus i Holbaek, morgentrae­tte efterskole­elever og foredrag på gymnasier står i staerk kontrast til det tilbagelae­nede liv i Italien, som han kunne have levet.

 ??  ??
 ??  ?? Michael Rasmussens nye bog, der udkommer i dag.
Michael Rasmussens nye bog, der udkommer i dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark