Ekstra Bladet

Hey! Du burde lige blive tjekket!

Antallet af personer der smittes med en kønssygdom er fortsat i kraftig vaekst. Laeger kalder det en epidemi

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk

Det er hedt som på en sommerdag, der er amoriner i luften og kønssygdom­mene blomstrer. Det viser i hvert fald de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Det er sygdomme som klamydia, syfilis og gonorré, som rammer flere danskere, og det er isaer unge i de store byer, der bliver smittet.

Derfor tog Ekstra Bladet en tur i Kongens Have i København i det gode vejr for at høre unge mennesker, hvordan holdningen er til sikker sex.

Man ved det godt

– Jeg tror godt, man ved, at det sikreste er at bruge kondom, men jeg tror også, man kender mange, der siger: Fuck, det! Vi behøver ikke kondom, siger 17-årige Katrine Bruun, der går i 2. g på Gefion Gymnasiet.

Hun tror, der er mange, der ’glemmer’ at bruge det, fordi man taenker det er en 'sikker' partner, man er sammen med.

– Jeg tager p-piller, og jeg bruger for det meste kondom. Men jeg har da også nogle gange ladet vaere med at bruge det. Men det er jo ikke noget, der er sikkert i forhold til kønssygdom­me på den måde, siger Katrine Bruun.

Hun siger, man skal vaere meget sikker på den, man er sammen med, før man bør ’gøre det’ uden kondom.

Pigerne er selv gået fri for kønssygdom­me, men de hører ofte om det.

– Vi kender bare mange, som man hører har fået det. Altså klamydia eller andet. Fordi de ikke har brugt beskyttels­e, ikke? Eller også er det fordi, personen man har vaeret sammen med, skriver og siger: Hey, du burde lige blive tjekket, siger Rosa Eberhardt på 18, der også går i 2. G på Gefion.

18-årige Helene Frey, der går i samme klasse, mener, at der er en dum tendens både hos piger og drenge til at sige, at det ikke er 'det samme', når man bruger kondom.

Tabu

Men pigerne fortaeller også, at der er et tabu omkring kønssygdom­me. 'Det er jo ikke noget, der er fedt at have'.

– Alligevel føler jeg ikke, at folk er bange for at sige det. Hvis man så har det, er man sådan: 'Shit', så bliver man også nødt til at skrive til dem, man har vaeret sammen med. Det føler jeg ikke, folk er bange for. Jeg føler, at folk tager ansvar, siger Rosa Eberhardt.

Udviklinge­n i forhold til flere kønssygdom­me har vaeret til stede i flere år, og det stigende antal smittede får laeger til at slå alarm.

I Ugeskrift for Laeger kaldes udviklinge­n for 'en epidemi' på forsiden af deres temanummer. Det samme gør Statens Serum Institut, som løbende overvåger udviklinge­n i sexsygdomm­ene.

Ifølge generalsek­retaer i Sex og Samfund, Bjarne B. Christense­n, så bør man tage laegernes advarsler alvorligt.

– Det er da dybt forurolige­nde, at vi igen i år ser en stigning på klamydia men også gonorré og syfilis, siger han til Ritzau.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Husk det nu
Kathrine Bruun (tv.), Helene Frey og Rosa Eberhardt går alle i 2 G. på Gefion Gymnasium i København. Deres faelles budskab er, at man burde blive tjekket for kønssygdom­me noget oftere. Selv har de aldrig haft kønssygedo­mme.
FOTO: LINDA JOHANSEN Husk det nu Kathrine Bruun (tv.), Helene Frey og Rosa Eberhardt går alle i 2 G. på Gefion Gymnasium i København. Deres faelles budskab er, at man burde blive tjekket for kønssygdom­me noget oftere. Selv har de aldrig haft kønssygedo­mme.
 ??  ?? Det er isaer unge i de store byer, der bliver smittet.
Det er isaer unge i de store byer, der bliver smittet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark