Ekstra Bladet

SASS: LAD STATEN SAELGE HASH Kontrovers­iel

JOACHIM B. OLSEN SKAMROSER NARKOFORSL­AG: Staerke kraefter på Christians­borg bryder årtiers tabu om den fejlslagne krig mod narko

- JAMES KRISTOFFER MILES SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N PER MATHIESSEN jkm@eb.dk; sen@eb.dk; pma@eb.dk

Socialdemo­kratiets staerke gruppeform­and, Henrik Sass Larsen, vil afkriminal­isere brugen af hårde stoffer og lade staten saelge hash. Forslaget er stik imod den socialdemo­kratiske partilinje, men høster stor ros fra Christians­borgs nok staerkeste mand.

– Det er modigt af Henrik Sass. Det er svaert for en politiker i et stort parti at sige sådan nogle ting. Men han har gjort det alligevel, og det fortjener han meget stor ros for, siger Liberal Alliances finansordf­ører, Joachim B. Olsen.

Henrik Sass Larsens – for en socialdemo­krat – kontrovers­ielle udmelding kommer i en ny debatbog ’Exodus – vejen frem for centrum-venstre’ og uddybes i et interview med Informatio­n.

Gavner de mest sårbare

Joachim B. Olsen understreg­er, at forslaget fra Henrik Sass i store traek allerede er LA’s politik. Bortset fra idéen om at lade statslige butikker stå for hashhandle­n.

– Jeg er ikke sikker på, at lige den del vil fungere. Men det er et skridt i den rigtige retning – og det med at afkriminal­isere narko fortjener han stor ros for at sige højt.

– Det ville vaere en af de største socialpoli­tiske forbedring­er i rigtig mange år. Det ville gavne samfundets mest sårbare, siger han.

LA-profilen så personligt – også imod sit eget partis officielle linje – gerne en fuldstaend­ig legaliseri­ng af hårde stoffer. Det vil sige lovliggøre­lse af både produktion og salg af eksempelvi­s kokain, heroin og ecstasy.

Henrik Sass er dog indtil videre kun klar til at afkriminal­isere forbrug af hårde stoffer og legalisere hashen. Men han understreg­er i interviewe­t, at han gerne vil diskutere, om stofmarked­et skal slippes helt løst.

Narkokrige­n er tabt

De to markante toppolitik­ere er enige om, at årtiers krig mod euforisere­nde stoffer er slået fejl.

– Alt, hvad vi har gjort de seneste 50 år, har vaeret nytteløst. Der er ikke faerre, der bruger eller misbruger stoffer. Ethvert skolebarn ved, hvor man kan købe hash, lød det i går fra Henrik Sass Larsen i et interview med Informatio­n.

– Det har ikke nyttet andet, end at vi har sendt en masse folk i faengsel, og maengden af ressourcer, samfundet bruger på at bekaempe det, er eksplodere­t, mener Henrik Sass, der i går ikke ville uddybe yderligere over for Ekstra Bladet.

Men Joachim B. Olsen har for nylig sagt stort set det samme. Han håber nu, at Sass Larsens forslag kan starte en debat, som kan føre til en ny narkopolit­ik.

– Rationelt må man jo evaluere lovgivning­en, som i sin tid blev indført med de bedste intentione­r. Men fører den til mindre kriminalit­et og faerre stofbruger­e? Eller det modsatte, siger Joachim B. Olsen.

Vi har sendt en masse folk i faengsel

Laes også leder på bagsiden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark