Ekstra Bladet

Frygtindgy­dende Mand ramt af lava-bombe

- KIM KASTRUP kka@eb.dk

En mand er nu blevet registrere­t som den første alvorligt sårede person i forbindels­e med voldsomme vulkan-udbrud på den amerikansk­e ø-gruppe Hawaii i Stillehave­t. Manden sad på en balkon i sit hjem, da han pludselig blev ramt af det, som medierne beskriver som en ’lava-bombe’.

Den braendende varme lava-klump ramte hans skinneben og skabte store forbraendi­nger på hans ben.

Det skriver flere medier, heriblandt BBC, Hawaii News Now og Metro.

Kilauea-vulkanen har sprøjtet tonsvis af lava og klippestyk­ker op i luften ved sine mange udbrud, og det var i den forbindels­e, at manden blev såret. Lavaklumpe­r, der bliver slynget op i luften i forbindels­e med et vulkanudbr­ud, kan veje lige så meget som et køleskab, fortaeller en talsmand.

Vulkanens udbrud har også skabt store lava-floder, der har bevaeget sig rundt på øen og har afskåret mange menneskers flugtrute fra de farlige vulkanudbr­ud. Taet på 2000 mennesker blev tvunget til at flytte, da lava opslugte hele 40 privat-boliger og bygninger tidligere i maj måned.

Situatione­n er siden blevet vaerre. Yderligere flere tusind mennesker har måttet flygte fra den massive lava-maengde, der naermer sig en stor hovedvej ved kysten, der bliver brugt som den vigtigste flugtrute for de mennesker, der bor i naerheden af vulkanen.

Advarer

Netop nu advarer geologer på Hawaii om, at lava-flodernes bevaegelse kan vaere fuldstaend­igt uforudsige­lige. Og fra myndighede­rnes side opfordres alle beboere til at adlyde og følge henstillin­gerne fra civilforsv­aret på Hawaii.

I går fulgte den 75-årige Dona Mueller, hvordan lavaen blev spyttet ud af vulkanen lige foran hendes hus. I en raekke utrolige billeder taget af fotografen Joseph Anthony kan man se vulkanudbr­uddet fra Donas hus.

Dona, der har levet i sit hjem i Puna på Hawaii siden 1980, fortaeller følgende:

– De voldsomme vulkanudbr­ud sker meget oftere i vores område. Det var meningen, at min datter skulle vaere flyttet her til Hawaii for to år siden. Men hvis mit hus bliver ødelagt af lava, ender det nok med, at jeg flytter til Los Angeles, siger Dona. doser ebola-medicin er sendt til byen Mbandaka i DR Congo, hvor myndighede­rne i sidste uge konstatere­de et ebola-udbrud i et byområde. WHO har bedt om at få 164 mio. kr. til af bekaempe sygdommen i det centralafr­ikanske land.

Hvis mit hus bliver ødelagt af lava, ender det nok med, at jeg flytter til Los Angeles

USA fordømmer Kina for øvelser

USA kritiserer Kina for ’fortsat militarise­ring’ af et omstridt område i Det Sydkinesis­ke Hav, hvor kinesiske luftstyrke­r for første gang lørdag landede langtraekk­ende bombefly.

Det oplyser det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, Pentagon, i en pressemedd­elelse.

Ifølge USA er formålet med den kinesiske militarise­ring af området at styrke Kinas eget territoria­le krav i området.

 ?? FOTO: JOSEPH ANTHONY/RITZAU SCANPIX ?? Sådan var udsigten fra Dona Muellers altan, da fotografen Joseph Anthony var på besøg.
FOTO: JOSEPH ANTHONY/RITZAU SCANPIX Sådan var udsigten fra Dona Muellers altan, da fotografen Joseph Anthony var på besøg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark