Ekstra Bladet

Kronprinse­n om kongetitle­n: Mit liv blev slukket

- LAURA A. HELLENSBER­G lah@eb.dk

Som ung var det svaert for kronprins Frederik at forholde sig til, at han på et tidspunkt skal overtage tronen fra sin mor, dronning Margrethe.

Det fortalte han i dokumentar­en ’Min vej’, der blev sendt på TV2 i aftes.

– At vaere udpeget på forhånd til at overtage et land var lidt mystisk for mig, forklarer han.

Han fortaeller, at det var svaert at forholde sig til, at der ikke var nogen, der fortalte ham, praecis hvad han skulle gøre, men i stedet lod det vaere op til ham selv at se sin mor i aktion og selv deltage i officielt arbejde for at få den fornødne viden om at regere et land.

Usikre tanker

Specielt da kronprinse­n blev myndig, satte det usikre tanker om kongetitle­n i gang.

– Omkring min 18-års fødselsdag var jeg meget usikker. Jeg taenkte på, at mit liv ville blive slukket. Nu skulle jeg pludselig opføre mig som en fuldblodsv­oksen, det var meget ubehagelig­t, siger han i dokumentar­en.

– Og samtidig kunne ingen fortaelle mig, hvordan det var, eller hvad jeg skulle gøre. Man levede i en underlig vaegtløs tilstand.

Han vil derfor også selv gøre det anderledes med sin egen aeldste søn, så den 12årige prins Christian ikke kommer til at føle den samme frygt, som tyngede kronprinse­n i mange år.

Ikke noget at frygte

– Når min søn spørger, hvordan det er, så vil jeg svare ham lige ud af landevejen. Jeg vil sige til ham, at der ikke er noget at frygte, for det blev da en frygt for mig, siger han.

 ?? FOTO: NILS MEILVANG/RITZAU SCANPIX ?? Kongelig deltagelse
Mary løber også med i Royal Run. Hun napper ti kilometer i Odense. Her ses hun og Frederik sammen til orienterin­gsløb i Rude Skov i 2014.
FOTO: NILS MEILVANG/RITZAU SCANPIX Kongelig deltagelse Mary løber også med i Royal Run. Hun napper ti kilometer i Odense. Her ses hun og Frederik sammen til orienterin­gsløb i Rude Skov i 2014.
 ?? FOTO: JJ FILM/TV 2 ?? Frederik havde svaert ved at indstille sig på , at han skulle vaere konge en dag.
FOTO: JJ FILM/TV 2 Frederik havde svaert ved at indstille sig på , at han skulle vaere konge en dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark