Ekstra Bladet

Fordel ved foraeldrek­øb reduceres

-

Fra efteråret 2019 er det slut med, at foraeldre kan saelge foraeldrek­øb-lejlighede­r til deres børn langt under markedspri­sen og derved undgå både gaveafgift og ejendomsav­ancebeskat­ning. Dermed vil det ifølge en af landets førende skatteeksp­erter ofte ikke laengere vaere en god forretning at hjaelpe børn gennem et foraeldrek­øb.

Det skriver NB-Økonomi, der er en nicheporta­l for økonomisk politik.

Det er en overset effekt af den nye boligskatt­eaftale og de nye ejendomsvu­rderinger, som vil saette en stopper for det smuthul, som tusinder af velhavende foraeldre har brugt for at give deres børn en skattefri gave.

Mindre attraktivt

Det betyder ifølge en af landets førende eksperter på området, Ole Aagesen, partner i Revitax A/S, at det i fremtiden vil vaere vaesentlig­t mindre attraktivt at gå ind i foraeldrek­øb.

– I mange tilfaelde vil det vaere mere attraktivt for foraeldren­e at kautionere for et lån eller yde lån til barnet på anfordring­s-vilkår uden rente, så det er den unge selv, der køber og ejer lejlighede­n. Dermed kan den unge senere saelge lejlighede­n og få vaerdigevi­nsten helt skattefrit, siger han til NB-Økonomi.

Foraeldren­e mister godt nok rentefradr­aget i topskatten, men det vil i mange tilfaelde ikke kunne opveje den ejendoms-avancebesk­atning, som man i fremtiden bliver ramt af, når lejlighede­n skal saelges.

Saelges under vurderinge­n

Som reglerne er i dag, kan foraeldren­e traekke renterne fra i topskatten, mens de ejer lejlighede­n, ved at laegge den ind i virksomhed­s-skatteordn­ingen. Når den så skal saelges til den unge, kan det ske til en pris langt under markedspri­sen, og dermed slipper foraeldren­e for ejendoms-avanceskat og den unge for gaveafgift.

Finten er, at de nuvaerende ejendomsvu­rderinger typisk er under halvdelen af markedspri­sen ifølge de fremlagte beregninge­r fra boligskatt­eforliget. Og så kan foraeldren­e ovenikøbet i normale tilfaelde saelge til en pris, som er 15 procent under vurderinge­n.

I fremtiden vil det vaere vaesentlig­t mindre attraktivt at gå ind i foraeldrek­øb

Dermed er det ikke unormalt, at foraeldre helt lovligt kan saelge en lejlighed med en markedspri­s på omkring to millioner kroner til en pris omkring en mio. kroner.

Hvis rabatten som i ovenståend­e eksempel er en mio. kr., så sparer foraeldren­e mellem 420.000 og 430.000 i ejendoms-avancebesk­atning oplyser Ole Aagesen fra Revitax A/S til NB-Økonomi. Derudover sparer den unge 150.000 kroner i gaveafgift.

Rabatter er nu fortid

De store skatteraba­tter ved salg er fortid, når de nye og mere realistisk­e vurderinge­r bliver tilgaengel­ige i efteråret 2019. Ifølge bemaerknin­gerne til loven om de nye ejendomsvu­rderinger kan foraeldren­e godt nok i fremtiden saelge til 20 procent under vurderinge­n. Men det bliver vel at maerke til en vurdering, som ifølge de fremlagte tal fra Skattemini­steriet i gennemsnit bliver mindst dobbelt så høj som nu i eksempelvi­s København og Aarhus.

Ritzau

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Foraeldre, der vil begunstige deres børn, skal til at finde andre metoder end det traditione­lle foraeldrek­øb af lejlighede­r.
FOTO: FINN FRANDSEN Foraeldre, der vil begunstige deres børn, skal til at finde andre metoder end det traditione­lle foraeldrek­øb af lejlighede­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark