Ekstra Bladet

Jysk storkeunge

Omgår omverdenen­s sanktioner ved hjaelp af et netvaerk af agenter, siger amerikansk­e efterforsk­ere

- SIMON SCHULTZ VAN ENGELAND simon@eb.dk FOTO: STORKENE.DK

Ri Jong Chol. En succesfuld forretning­smand i midten af 40’erne levede i flere år et stilfaerdi­gt liv i Malaysia. I virkelighe­den var han en af flere hundrede nordkorean­ske hemmelige agenter, som lever i udlandet. Blandt andet med det formål at omgå omverdenen­s sanktioner.

Det skriver den amerikansk­e avis The Wall Street Journal, der har fået adgang til Ri Jong Chols filer.

Her fremgår det, at han har medvirket til eksport af varer til et firma, der har forbindels­er til det nordkorean­ske militaer.

Det drejer sig blandt andet om palmeolie og saebe.

Han skal ligeledes have bestilt 50.000 flasker italiensk vin til en vaerdi af 1,5 mio. kroner. De nåede dog ikke at komme frem, da Ri Jong Chol blev anholdt inden.

Han er også mistaenkt for at have skaffet flugtbilen i en mordsag.

Våben og guld

Og ifølge de amerikansk­e myndighede­r er han blot en af mange agenter, som det nordkorean­ske regime har plantet verden over med det formål at omgå internatio­nale sanktioner.

– Sagen her er ikke et saertilfae­lde. Nordkorea har en haer af disse mennesker, siger Daniel Russel – en tidligere amerikansk diplomat.

Regimet skal angiveligt vaere involveret i ulovligt salg af alkohol i Pakistan, våbensalg i Afrika og guldsmugli­ng i Bangladesh.

Sammenlagt anslås det, at de hemmelige agenter har genereret et overskud til regimet på flere hundrede millioner dollars om året. Storkeparr­et ved Smedager ved Tinglev har fået unger. Dermed har begge Danmarks storkepar fået unger.

Natten til søndag så den første storkeunge i Smedager ved Tinglev dagens lys. Udklaeknin­gen blev opdaget af foreningen Storkene.dk, der holder øje med reden via et webcam. Det andet par holder til i Gundsølill­e ved Roskilde og udklaekked­e deres første unge 7. maj.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark