Ekstra Bladet

18 snuppet i lufthavnen for snyd med ydelser

-

To kontroller af mere end 600 rejsende i Kastrup Lufthavn har ført til, at 18 personer er taget for snyd.

Kontrollen, der har stået på siden 5. marts, er sat i vaerk af Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng. Styrelsen tjekker borgere på sociale ydelser for, om de rejser ud af landet uden at have indberette­t det til kommunen.

Ved de første to kontroller er 610 mennesker blevet kontroller­et. Efterfølge­nde er 18 personer blevet indberette­t til deres kommune eller akasse for mistanke om socialbedr­ageri. Det skriver DR P4 København.

Vigtigt signal

Ifølge beskaeftig­elsesordfø­rer Hans Andersen (V) kan lufthavnsk­ontrollen medføre, at faerre på sociale ydelser vil pakke kufferten og tage i lufthavnen uden at indberette det til kommunen.

– Det er et meget vigtigt signal, vi sender, om, at der er en risiko for at blive taget i en kontrol. Det er praeventiv­t, og det har en afskraekke­nde effekt, siger han til DR P4 København.

Afgøre af kommunen

Den endelige afgørelse om eventuel tilbagebet­aling og sanktion traeffes af a-kassen og kommunen.

Kontroller­ne af passagerer­ne finder sted ved udvalgte flyankomst­er. Der er fokus på ankomster fra lande, der ikke er en del af Schengenom­rådet.

Inden passagerer­ne går ned til bagageudle­veringsomr­ådet i lufthavnen, vil de blive bedt om at opgive deres personnumm­er.

Det vil så blive tjekket i indkomstre­gistret over folk, der modtager sociale ydelser, og som er pålagt at stå til rådighed for arbejdsmar­kedet.

Efterfølge­nde skal det kontroller­es, om de danske passagerer har husket at afmelde sig ydelsen.

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng er målsaetnin­gen at nå mindst 27 tilsyn om året.

Nye regler

Kontroller­ne er en konsekvens af, at det med finanslove­n 2018 blev vedtaget at genindføre stikprøvek­ontroller af socialbedr­ageri i landets lufthavne.

Ordningen har eksisteret før. Men den blev sløjfet af regeringen i 2016.

Ritzau Stadigt flere vaelger at udskifte en bolig på fastlandet med en båd på vandet. Det giver behov for nye, klare regler, mener manden bag Facebook-siden Os der bor på vore både.

Til forskel fra husbåde, som typisk ligger uden motor, så kan helårsbrug­ere sejle i deres båd. Hvis man vil bo på sin båd året rundt, skal flytningen anmeldes til folkeregis­tret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark