Ekstra Bladet

POPULAERT LUKSUSUDST­YR ØGER RISIKOEN FOR AT BLIVE FORGIFTET AF SIN BIL

I mange biler kan motoren startes uden at bruge nøglen, men det øger risikoen for, at man glemmer at slukke den

- MATHIAS GRAM

Stilhed i kabinen, tyste motorer og nøglefri betjening. Alt sammen egenskaber, der definerer en luksuriøs bil. Og af samme grund vinder indpas i flere og flere biler.

Ikke desto mindre tyder noget på, at det kan blive for mageligt at vaere bilejer. For selvsamme egenskaber øger risikoen for, at man glemmer at slukke motoren, når man forlader bilen. En forglemmel­se, der i vaerste fald kan resultere i en dødelig kuliltefor­giftning, hvis bilen eksempelvi­s står i garage.

New York Times har i en større undersøgel­se fundet frem til, at mindst 28 amerikaner­e siden 2006 er døde af kuliltefor­giftning efter at have forladt en bil med nøglefri betjening og taendt motor, mens 45 har overlevet forgiftnin­gen.

Der findes ingen officielle tal, og avisens kortlaegni­ng baserer sig i stedet på gamle artikler, retssager og døgnrappor­ter fra politi og brandvaese­n. Det praecise antal kan derfor vaere højere.

Draebt mens de sov

Den nøglefri betjening gør det muligt at starte og slukke bilmotoren med et tryk på en knap, så laenge man har nøglen på sig. Det betyder dog også, at man i praksis kan gå fra bilen med nøglen i hånden, uden at motoren af den grund er slukket.

I mange af de sager, som New York Times har kortlagt, er bilen blevet efterladt med motoren i tomgang i en garage, der er integreret med ejerens hus. Herefter har den farlige kulilte fra udstødning­en fyldt huset, mens ejeren sov.

Kulilte er en klar og lugtfri gas, men udsaettes man for den, vil man opleve tung hovedpine, svimmelhed og kvalme til at begynde med. Symptomer, som dog ikke kan maerkes, hvis man sover.

Stor forskel på advarsler

Trods dødsfalden­e er der ifølge New York Times ikke udformet nogle universell­e regler for, hvordan en bil med nøglefri betjening skal advare ejerne, hvis de stiger ud, mens bilens motor kører.

Det er derfor meget forskellig­t, hvordan forskellig­e bilmodelle­r vil advare sine ejere.

Mens nogle biler automatisk slukker motoren efter 30 minutters tomgang, afgiver andre - men ikke alle - et antal højlydte advarselss­ignaler eller taender en advarselsl­ampe i instrument­bordet, hvis bilens systemer kan maerke, at den bliver forladt, mens motoren kører.

Ingen af delene eliminerer dog risikoen helt, da motoren ikke vil kunne maerke noget, hvis bilnøglen efterlades i bilen.

De amerikansk­e myndighede­r har tidligere forsøgt at indføre strengere regler på området, der skulle gøre højlydte advarselss­ignaler til et lovkrav, men forslaget er ifølge New York Times aldrig blevet til virkelighe­d.

Det er til trods for, at der ifølge myndighede­rne 'i de fleste tilfaelde ikke skal mere til end lidt ekstra kodning af det nøglefri system'.

Trods dødsfalden­e er der endnu ikke udformet nogle universell­e regler

I de fleste tilfaelde skal der ikke mere til end lidt ekstra kodning af det nøglefri system

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Biler med nøglefri betjening advarer føreren forskellig­t, hvis bilen efterlades med taendt motor.
FOTO: COLOURBOX Biler med nøglefri betjening advarer føreren forskellig­t, hvis bilen efterlades med taendt motor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark