Ekstra Bladet

Den GTI leverer lille som originalen

- CHRISTIAN SCHACHT

Det er svaert ikke at blive imponeret over de kulturpers­onligheder, der blev født i 1975: den engelske kok Jamie Oliver, fodbold- og stilkonet David Beckham, vores egen Simon Kvamm - ja, vi kunne blive ved.

Og året er mindst lige så interessan­t i bilernes verden, for almindelig­e lønmodtage­re kunne endelig købe et billigt, men vaerdigt alternativ til velhaverne­s Porsche.

Den første Volkswagen Golf GTI blev således vist frem på den internatio­nale biludstill­ing i Frankfurt i 1975 med en 1,6-liters motor med benzininds­prøjtning og en effekt på 110 hestekraef­ter ved 6100 omdrejning­er.

Bilen vejede kun 800 kg, så praestatio­nerne var betragteli­ge for den tid: en topfart på 182 km/t. og et afsaet fra 0100 km/t. på 9 sekunder rent.

Resten er historie, for GTI er jo blevet et begreb, men Golf GTI har siden vokset sig stor og staerk, men også dyr. I dag skal man rask vaek af med over 400.000 kroner for et eksemplar.

Det er her, den den nye Volkswagen Up GTI kommer ind i billedet. Den koster fra 183.976 kroner med tre døre og 10.000 kroner mere, hvis man vil have fem af slagsen.

Og endnu vigtigere: Up GTI har simpelthen indbygget køreglaede, for man kommer til at elske dens kraftovers­kud sammen med Upmodellen­s generelle kendetegn som en letkørt bil med praecist styretøj, nemt koblingspu­nkt og lette gearskift.

Små hint om fart

Der er kølergrill i bikubemøns­ter, sidespejle lakeret i sort, frontspoil­er, rød stribemark­ering i kølergrill­en, sorte dobbeltsta­fferinger hen ad siden, en sort stribe på bagklappen og saeder med de klassiske GTI-tern.

Sammen med 17 tommer faelge og en saenket undervogn tager den lille mikroGTI sig da også rap ud, og bilen, der kan spurte til 100 km/t. på 8,8 sekunder, får masser af opmaerksom­hed i trafikken - ikke mindst fra de tusindvis af ganske almindelig­e Up-modeller, hvoraf de fleste kører rundt med en 60-hestes motor.

Først og fremmest er der sportsratt­et med røde syninger, sportsgear­knop - dog ikke golfbold-design som på originalen - pedaler i rustfrit stål, mens panelerne i instrument­bordet er beklaedt med noget film med røde pixels i. Alt sammen ganske laekkert, selv om man skal betale 4192 kroner ekstra for et rigtigt klimaanlae­g. Til gengaeld piftes stemningen yderligere op med rødt stemningsl­ys langs instrument­bordets underkant.

Den lille GTI leverer meget af det samme som originalen - med hovedvaegt­en lagt på køreglaede.

Kvik lille motor

Motoren er blandt de allerbedst­e trecylindr­ede på markedet, og at den blot har tre cylindre, maerker man ikke. Måske lige bortset fra dens fraesende lyd, som Volkswagen kunstigt har gjort ekstra sportslig. Det betyder fed lyd i kabinen, mens den ikke lyder af noget saerligt udenfor.

Maskinen traekker helt fra bunden, og man behøver ikke at skifte gear saerligt ofte, hvis man er dovent anlagt. Det er nu ellers en fornøjelse, for gearkassen er blandt de bedste på markedet.

Vi kunne dog godt ønske os lidt mindre motorlyd på motorvejen, hvor støjen kan virke anstrengen­de og hele tiden minder dig om, at der er fart på.

Takket vaere en forrygende opsaetning af undervogn lader den sig let vride gennem snaevre sving og hastigt rundt i skarpe kurver. Jo, styretøjet adskiller sig ikke vaesentlig­t fra en ordinaer husholdnin­gsmodel og kunne bestemt vaere skarpere, men på en eller anden måde passer det godt til bilen.

Taberen er - som i alle andre VW Up-modeller - voksne bagsaedepa­ssagerer, der får klemt knaeene, og deres bagage er der heller ikke ret meget plads til.

Prisen er trods alt også i den høje ende, for en Up med 90 hk-turbomotor koster 47.000 kroner mindre.

Derudover er der et par andre biler i samme prisklasse, der byder sig til: I samme koncern har vi Seat Ibiza FR, der kører med sportsudst­yr og en 1,5 benzinmoto­r til samme pris som den lille Up, og hos Ford finder vi den fremragend­e Fiesta ST-Line med 140 hk i samme prislag.

Ingen slår dog Up GTI som den lille GTI til byen, og ingen er i tvivl om, at her kommer en GTI, for Volkswagen har plastret otte logoer ud over bilen ind- og udvendigt.

Motoren er blandt de allerbedst­e trecylindr­ede på markedet

 ?? FOTOS: THOMAS HJORTSHØJ ?? VW Up GTI. Sjovere bil fås ikke til prisen, selv om den kraenger en del, og antiskrids­ystemet har en tendens til at blande sig i legen for et godt ord.
FOTOS: THOMAS HJORTSHØJ VW Up GTI. Sjovere bil fås ikke til prisen, selv om den kraenger en del, og antiskrids­ystemet har en tendens til at blande sig i legen for et godt ord.
 ??  ?? Takket vaere en forrygende undervogn lader bilen sig let vride gennem snaevre sving.
Takket vaere en forrygende undervogn lader bilen sig let vride gennem snaevre sving.
 ??  ?? Designerne har skruet på få, simple knapper for at skabe en sportslig atmosfaere.
Designerne har skruet på få, simple knapper for at skabe en sportslig atmosfaere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark