Ekstra Bladet

Markedets bedste pluginhybr­id lige nu

Toyota Prius Plug-in Hybrid er umiddelbar­t det teknisk bedste køb i klassen lige nu, selv om modellen kun har plads til fire ombord

- JENS OVERGAARD

Kan en bil vaere en gadget? Det kan den sagtens, isaer hvis du ser på Toyota Prius Plug-in Hybrid, der for nylig er lanceret i Danmark.

I forvejen er det japanske maerke gået sine egne veje med den futuristis­ke og kileformed­e Prius, der som hybrid, hvor en el-og benzinmoto­r spiller sammen, har vaeret på banen herhjemme et par år.

Med den nye pluginhybr­id, der også kan lades op i stikkontak­ten, vrider Toyota hightech-kontakten endnu en omgang. Det gør ikke noget, for tingene fungerer i bilen, der i teorien kan køre 63 km på ren el, før benzinmoto­ren tager over.

Den lander i et felt af konkurrent­er som Kia Niro PHEV, Volkswagen Golf GTE og Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid, der alle er blevet langt billigere og mere interessan­te for danskerne, efter at afgifterne blev sat ned i efteråret, hvor modellerne faldt omkring 50.000 kroner i pris.

Her er Prius Plug-in Hybrid med en startpris på 334.000 kroner den dyreste i feltet. Men efter en test med blandet kørsel står det fast, at japaneren er den beskedne merpris vaerd.

Prius-pluginmode­llens omfattende og avancerede udstyr gør Toyotaen til den mest sofistiker­ede bil i sin klasse.

Paen raekkevidd­e

Udgangspun­ktet for køb af en pluginhybr­id kan vaere forskellig­t. Mens nogle går efter at få det ultimative ud af benzinen, er der mange, som gerne vil opleve fornemmels­en af at køre i elbil. På papiret kører Prius Plugin Hybrid over en kam hele 83,3 km/l efter den specielle norm for elbiler.

Hvad dit forbrug reelt er afhaenger af kørestil, og hvor meget du kører på ren strøm. Vi har tidligere testet den almindelig­e hybridudga­ve af Prius til et gennemsnit omkring 20,0 km/l, og her er mere at hente i pluginvers­ionen ved at køre delvist eller helt på strøm.

Lakmusprøv­en er i første omgang raekkevidd­en på ren el, som vi begynder med et batteri, der fuldt opladt viser 57 km, men altså i teorien skulle kunne lande på 63 km.

I praksis ender vi omkring 50 km under testen, der omfattede motorvej, landevej og bykørsel. Det er bestemt godkendt efter dagens standard.

Det er 15 grader under testen. Vi har tidligere oplevet, at raekkevidd­en falder på visse modeller, når man er taet på frysepunkt­et, mens det i nogle også er set, at benzinmoto­ren springer i gang for at producere strøm til varmeappar­atet.

Toyota lover dog gode forhold ved koldt vejr. Bilens klimaanlae­g drives af en varmepumpe, og kabinen kan ifølge importøren varmes op fra temperatur­er ned til minus 10 grader, uden at det går ud over raekkevidd­en. Kabinen køles også ned uden benzinmoto­rens hjaelp.

Indtrykket af pluginhybr­iden i den aarhusians­ke trafik er overbevise­nde. Det er en bil, som ikke alene er letkørt, selve regenereri­ngen af strøm foregår også paerelet, og man maerker kun en diskret motorbrems­ning, når bilen henter er par ekstra kilometer strøm på vej ned ad byens bakker.

For det meste kørte vi på bilens City-funktion, hvor den tvinges til at køre laengere på ren el, før den 1,8-liters benzinmoto­r tager over. Bilen har også et Power-program, der giver den flere kraefter at lege med.

Toyota fremhaever, at modellen har to elmotorer frem for en, hvilket skulle give en kraftigere accelerati­on i bilen. Sammen med de to elmotorer ender systemydel­sen på 122 hk.

Ligetil betjening

Bag rattet har du udsigt til en kabine og et design, der i sit snit matcher bilens futuristis­ke ydre. Finish og kvalitet er rigtig fin, og de hvidlakere­de plastflade­r og de bløde laedersyni­nger er naermest på premiumniv­eau.

Selve betjeninge­n i kabinen er også ligetil. Her er det centrale punkt det lille elektronis­ke joystik af en gearstang i den automatgea­rsagtige CVT-transmissi­on, hvor du let saetter bilen i gear.

Som udgangspun­kt er Prius en praktisk bil med seler til fire ombord - ikke fem som i blandt andet

Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid - og rimelig plads på forog bagsaedern­e, mens adgangen til bagagerumm­et er reel. Her tager batteripak­ken dog plads i bunden, så du må nøjes med 360 liter mod 502 liter i en almindelig Prius.

På vejen fører Prius-pluginhybr­iden sig frem på den mere komfortabl­e måde, hvor vejbump opsuges naensomt. Du kan dog godt maerke de tunge batterier i maven på bilen, så der er lagt mere op til cruise frem for sportslig kørsel. Her kan du glaede dig over en bil, der er støjdaempe­t til ug, så daek og vindstøj er nedbragt til et minimum.

Udstyret i Toyota Prius Plug-in Hybrid løfter også overligger­en. Det gaelder blandt andet de praecise full LED matrix-forlygter, head up-display, nøglefri start, bakkamera og sikkerheds­pakke med nødbremse med fodgaenger­genkendels­e og adaptiv fartpilot.

På den praktiske front skal naevnes, at du kan lade bilen op på tre timer og et kvarter derhjemme og på to timer ved en 3,3 kW-lader.

Konklusion

Toyota Prius Plug-in Hybrid virker umiddelbar­t som den mest avancerede, letkørte og helstøbte opladnings­hybrid på markedet. Og den byder ovenikøbet på masser af avanceret udstyr.

Det er dog en haemsko, at bilen kun har plads til fire – men det er et godt sted at begynde, hvis du vil prøve kraefter med en bil af denne type.

 ?? FOTOS: TOYOTA ?? Toyota Prius Plug-in Hybrid har en let aendret front og bagende i forhold til den mere enkle hybridudga­ve. Modellen klarer op til 63 km på ren el.
FOTOS: TOYOTA Toyota Prius Plug-in Hybrid har en let aendret front og bagende i forhold til den mere enkle hybridudga­ve. Modellen klarer op til 63 km på ren el.
 ??  ?? Betjeninge­n er nem trods de mange skaerme i kabinen.
Betjeninge­n er nem trods de mange skaerme i kabinen.
 ??  ?? Opladninge­n af batteriet klares med et stik i siden.
Opladninge­n af batteriet klares med et stik i siden.
 ??  ?? Prius Plug-in har en elektrisk topfart på 135 km/t.
Prius Plug-in har en elektrisk topfart på 135 km/t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark