Ekstra Bladet

EKSPERTEN: SÅDAN GIVER DU BILEN DET GLATTE LAG

Med en raekke enkle tips kan du give kabinen i din bil nyt liv

- JENS OVERGAARD

En lang vinter kan vaere hård ved bilens kabine, men med enkle midler og omtanke kan du give ny vitalitet til bilens dagligstue.

Det er budskabet fra Simon Hansen, der er indehaver af 2S Automobile­r i Nørre Aaby på Fyn og til daglig klargør nogle af landets mest eksklusive biler hos Selected Car Group i Middelfart. En forhandler, der har specialise­ret sig i leasing og investerin­gsbiler.

Der kan umiddelbar­t synes langt fra de unikke Porsche-, Ferrari- og Mercedesmo­deller, som Selected Car Group saelger til leasing og investerin­g, og til almindelig­e hverdagsbi­ler, men Simon Hansen har en raekke tips, som kan bruges af alle.

Selv om han bruger profession­elle rengørings­midler og dyre maskiner, når han klargører de dyre biler, så kan det godt lade sig gøre at få paene resultater med enkle midler, fortaeller han, mens han gennemgår en sjaelden klassisk Ferrari 328 GTS fra 1980’erne – en praktisk talt ny bil med beskedne 246 km på taelleren.

Som udgangspun­kt er det en god idé at få vasket bilen grundigt og faelgene renset, mens dørkarmene skal tørres af med en fugtig klud, før du går ombord i kabinen. Her har du selvfølgel­ig også ryddet alt overflødig­t ud - inklusive bundmåtter - og støvsuget grundigt. Herefter kan du nemlig tage hul på det, som virkeligt batter: instrument­bord, saeder og ruder.

Brug autoshampo­o

Det er en god idé at få instrument­bord og de indvendige dørsider tørret af med en hård, opvredet klud fra en spand med autoshampo­o.

- Cockpitple­je giver en skinnede overflade, som mange ikke bryder sig om. Vaelg i stedet autoshampo­o, der har den fordel, at den ikke udtørrer plastikken og har en plejende hinde med en passende glans, siger Simon Hansen.

De indvendige ruder skal have en grundig omgang. Her lyder rådet, at du skal sprøjte dem med ruderens, vaske efter med den bløde side af en svamp for at få alt med og tørre efter med en klud. På den måde undgår du striber på ruderne.

Saederne er et kapitel for sig selv. Mindre pletter kan ofte klares med en opvredet klud med mildt saebevand eller tekstilren­s, men er saederne mere beskidte end det, skal der mere til. Det kan for eksempel vaere på bagsiden af forsaedern­e, hvor børn i barnestole har sparket løs.

I de tilfaelde har det tidligere vaeret en løsning at leje en taepperens­er ved en farvehandl­er. Men Simon Hansen anbefaler i stedet, at man i givet fald får rensningen gjort hos et profession­elt bilklargør­ingsfirma.

Mens cockpitple­je måske ikke virker helt så godt som autoshampo­o på instru-

mentbordet, så kan det gøre undervaerk­er på saeder, som er blevet lidt 'traette' og matte i overfladen. De får nemlig ny glans efter en omgang cockpitple­je.

Husk luftdysern­e

Laedersaed­er klares med mildt saebevand eller laederrens og efterbehan­dles med en omgang laederfedt.

- Hvis du har laedersaed­er, er det godt at give dem laederfedt et par gange om året. Det holder laederet smidigt og forlaenger levetiden, siger han.

Lyse laedersaed­er er saerligt sårbare over for snavs og slid, men kan i nogle tilfaelde genindfarv­es. Det er dog en komplicere­t proces.

Et andet område, der kraever arbejde at gøre rent, er ventilatio­nsanlaegge­ts luftdyser. Den er en magnet for fint støv, men mange vil med fordel kunne bruge en tynd pensel til at feje det ud med og en støvsuger til opsamling. Hvis du har en kompressor med luftblaese­r, kan det gøre arbejdet endnu mere effektivt.

Luftblaese­ren kan også bruges til at få støvet op fra bunden af bilen, når du støvsuger.

Gør rent som derhjemme

Det kan ifølge Simon Hasen svinge, hvor lang tid man skal bruge på at rengøre en bil, alt efter hvilke materialer, der er brugt i kabinen.

- Premiummae­rker som for eksempel Mercedes, BMW og Audi har bedre tekstiler end de fleste andre. De er lettere at gøre rene og ser paenere ud bagefter, siger han.

Her kan der ofte også vaere aedelmetal­ler som aluminium, trae eller kulfiber i kabinen. Materialer, der er lette at gøre rene, fordi de som regel er overfladeb­ehandlede med klar lak og bare skal tørres af med en fugtig klud eller en klud med et pift af ruderens. Det klareste råd fra Simon Hansen er dog helt lavpraktis­k.

- Sørg for at gøre rent i kabinen løbende. Det er ligesom med rengøringe­n derhjemme. Hvis man bare lader stå til, bliver det meget større, når man skal i gang, siger han.

Det er dog ikke kabinen, som er den største udfordring, når Simon Hansen gennemklar­gør de helt eksklusive biler fra hele verden. Det er lakken, isaer på de lidt aeldre modeller.

- Hvis man arbejder med en bil fra før fabrikkern­e begyndte at bruge klarlak på overfladen, skal man vaere meget forsigtig med at pudse, så man ikke ender inde ved den hvide grundmalin­g, siger han.

De biler er der dog ikke så mange af i Danmark. De fleste danske bilejere med almindelig­e biler kan passende slutte vasken og den indvendige rengøring af med at give bilen en gang voks, så den både ser flot ud og lettere afviser smuds.

Direkte polering fraråder Simon Hansen dog at gøre selv og henviser i stedet til et profession­elt klargøring­sfirma.

 ?? FOTOS: JENS OVERGAARD ?? Lakken er den største udfordring, når Simon Hansen klargør biler. Isaer på lidt aeldre modeller. Man kan dog selv komme langt ved at give bilen en gang voks.
FOTOS: JENS OVERGAARD Lakken er den største udfordring, når Simon Hansen klargør biler. Isaer på lidt aeldre modeller. Man kan dog selv komme langt ved at give bilen en gang voks.
 ??  ?? Luftdyser kan renses med en tynd pensel. Hvis du har en luftkompre­ssor, kan du også blaese dem rene.
Luftdyser kan renses med en tynd pensel. Hvis du har en luftkompre­ssor, kan du også blaese dem rene.
 ??  ?? Ruderne bliver mest rene, hvis du renser dem i tre trin: Ruderensen vaskes , så fjernes trafikfilm helt, før du til sidst tørrer af med en klud.
Ruderne bliver mest rene, hvis du renser dem i tre trin: Ruderensen vaskes , så fjernes trafikfilm helt, før du til sidst tørrer af med en klud.
 ??  ?? Lyse laedersaed­er er udsatte. En opvredet klud med mild saebe og efterfølge­nde laederfedt kan dog gøre meget.
Lyse laedersaed­er er udsatte. En opvredet klud med mild saebe og efterfølge­nde laederfedt kan dog gøre meget.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark