Ekstra Bladet

Politiet laver slangordbo­g i hash-sag

AFLYTNINGE­R SPILLER CENTRAL ROLLE : HA-medlemmer er øverst i hash-ligaens hierarki

- SUNE FISCHER fish@eb.dk

I de fleste subkulture­r opstår der et eget sprog, som inkluderer et større eller mindre antal slangord.

For udenforstå­ende kan det i saerlige tilfaelde fremstå som rendyrket kaudervael­sk.

Det gaelder også for de kriminelle indvandrer-miljøer, hvor man gennem årene har opfundet en lang raekke ord, der har spredt sig.

Overvåget

For tiden kører en retssag ved Københavns Byret, hvor otte maend er tiltalt for hver deres rolle i en hash-liga, der leverede hash og andre cannabis-produkter til isaer to boder i Christiani­as Pusher Street.

Politiets efterforsk­ning i sagen har vaeret ganske omfattende. Og forskellig­e former for elektronis­k overvågnin­g har naturligvi­s indgået i sagen. Det indebaerer blandt andet aflytning af mistaenkte­s hjem.

Gennem flere retsdage har anklageren i sagen, Rasmus von Stamm, afspillet optagelser fra aflytninge­n af et mindre raekkehus på Amager, hvor to af sagens tiltalte opholdt sig.

Begge befandt sig laengere nede i den tiltalte ligas hierarki, og begge har indvandrer-baggrund.

Derfor har politiet udarbejdet en slags ordbog til brug for retssagen med ord, der for ikke-indviede ikke giver nogen mening.

Politi vidner

To betjente, der har deltaget i efterforsk­ningen, var indkaldt som vidner ved fredagens retsmøde, hvor de skulle forklare, hvad de mente, disse ord betød.

Flere af forsvarern­e prøvede i den forbindels­e at punktere politi-folkenes opfattelse af disse ord. Blandt andet advokaten Gitte Juul Jensen, der satte spørgsmåls­tegn ved, om ’en stang’ vitterligt var identisk med et kilo hash.

– Kan det ikke betyde andet? En stang cigaretter, for eksempel, spurgte hun den ene betjent, der havde taget plads i vidneskran­ken.

Denne forklarede, hvordan han gennem flere år havde fulgt det kriminelle miljø taet. Her havde han gjort tjeneste ved politiets saerlige Task force Pusher Street.

Betjenten forklarede desuden, at han kendte den ene af de to tiltalte med indvandrer-baggrund fra tidligere, hvor betjenten havde vaeret ansat ved et socialt bosted.

Her havde den nu tiltalte vaeret anbragt, fortalte betjenten.

 ?? ARKIVFOTO: STINE TIDSVILDE ?? Den tiltalte hashliga kontroller­ede ifølge politiets opfattelse to af boderne i Christiani­as Pusher Street.
ARKIVFOTO: STINE TIDSVILDE Den tiltalte hashliga kontroller­ede ifølge politiets opfattelse to af boderne i Christiani­as Pusher Street.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Hells Angels-veteranen Jørgen ’Fehår’ Rinke er blandt de tiltalt i sagen.
FOTO: JONAS OLUFSON Hells Angels-veteranen Jørgen ’Fehår’ Rinke er blandt de tiltalt i sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark