Ekstra Bladet

Revolution på kontoret Opinionen

Kenn L. Hansen

-

par uger har jeg båret rundt på DE SIDSTE en bog. Som en anden omdeler af Vagttårnet har jeg brugt enhver mulighed for at missionere, hvad der i mine øjne er årets vigtigste bog. Jeg taler om ’Pseudoarbe­jde’ af Nørmark og Jensen, som er blevet flittigt diskuteret i mange medier.

Jeg kunne aldrig finde på at bruge din sparsommel­ige opmaerksom på at lave en boganmelde­lse uden noget større formål, så lad mig gøre det krystalkla­rt: Bogen er et kaempe wakeupcall for alle moderne videnarbej­dere – lad os for enkelthede­ns skyld sige alle kontoransa­tte.

er bogen en tåkrummend­e analyse KORT SAGT af arbejdsmar­kedet og ikke mindst en rigtig god forklaring på, hvorfor vi pludselig er endt i en situation med laengere og laengere arbejdsdag­e på grund af flere og flere formålsløs­e arbejdsopg­aver.

Stress og jag er blevet allemandse­je på trods af teknologis­k udvikling, som burde gøre vores arbejde lettere og reducere arbejdsmae­ngden.

i midten af sigtekorne­t for kritikken. JEG ER SELV Jeg er konsulent. Jeg saelger mine dage og timer og er dermed i den oplagte risikozone for at tale projekter op, som aldrig burde eksistere. Hver dag besøger jeg danske virksomhed­er, og gennem de sidste 15 år har jeg dermed en hel del observatio­ner fra indersiden af det danske erhvervsli­v – det offentlige såvel som private.

Jeg kan i dén grad se problemet. Men ikke alle ude i virksomhed­erne deler min begejstrin­g.

på bogen har RYGMARVS-REAKTIONER­NE vaeret lige så forudsigel­ige, som problemet er omfattende.

På sociale medier var it-folkenes svar, at bogens forfattere ikke forstod vigtighede­n af it. De offentlige ansatte mente, at bogen var alt for hård ved det offentlige. Og så videre og så videre. Det har virkelig vaeret bemaerkels­esvaerdigt for mig at opleve, hvordan mange mennesker forsøger at begrunde et øget bureaukrat­i i deres fag som nødvendigt, fordi de er bange for alternativ­et (eller simpelthen ikke evner at se forbi den naermeste leders insisteren­de efterspørg­sel på endnu en PowerPoint).

Som Blockbuste­r-medarbejde­re i 00’erne, der storsveden­de insistered­e på, at dvdfilm fortsat har deres berettigel­se.

Mortensen, der er direktør i Ledernes HENRIK B. Hovedorgan­isation (og her er det vigtigt at huske på, hvem han repraesent­erer!), var ikke begejstret for bogen i Radio24syv­s program ’Cordua og Steno’. Her kritisered­e han bogen med udsagnet: ’De forstår ikke, hvor komplekst vores samfund er’.

Og det er faktisk ret sjovt sagt, for bogens forfattere beskriver netop, hvordan lige praecis ledere klynger sig til opdigtet kompleksit­et i jagten på prestige. Gerne med så store medarbejde­rgrupper som muligt, fordi det er et tegn på, at man er vigtig.

Direktøren indrømmede dog samtidig, at han ikke havde laest hele bogen, så måske nåede han aldrig til den del. Som liberal og økonom tyede han til det mest velkendte argument i vaerktøjsk­assen: ’Arbejde er pr. definition nyttigt, hvis nogen efterspørg­er det’.

har han misset hele pointen SØRGELIGT NOK med bogen. Noget kan i den grad vaere unyttigt, selvom det teknisk set er efterspurg­t for eksempel af en leder, der ikke ved bedre.

Hvis et helt samfund bilder hinanden ind, at vi har brug for ekstra audits, mere omfattende projektbes­krivelser og flere controller­e, så kan det godt vaere, arbejdet i snaever forstand er efterspurg­t af naermeste leder, men i det større billede kan det vaere det tarveligst­e spild af tid.

Liberalist­er vil pr. automatik sige, at markedet korrigerer alt. Men måske er markedet netop ved at blive korrigeret med denne bog. Måske ser vi her det første opgør med idiotisk pseudoarbe­jde. Vi kan ikke affaerdige udvikling med, at hvis det er nødvendigt, ville man have gjort det tidligere.

I Varde Kommune har man eksempelvi­s nu indført en ’det giver ingen mening’-mekanisme, som kan gøre politikern­e opmaerksom­me på eksempelvi­s overdrevet bureaukrat­i.

indbildsk at ophøje mine DET VILLE VAERE oplevelser fra erhvervsli­vet til at vaere daekkende for hele samfundet, men jeg besøger virksomhed­er i alle brancher og sektorer, og jeg kan med hånden på hjertet ikke huske én eneste virksomhed i de sidste ti år, som ikke i en eller anden grad har haft overflødig­e administra­tive procedurer, overdreven bestyrelse­srapporter­ing, unødvendig­e projekter eller tidstunge aktivitete­r, som ofte kun eksisterer, fordi de plejer at vaere der, eller fordi ingen tør sige, at kejseren er splitternø­gen.

Jeg må med skam sige, at jeg endda sommetider har vaeret med til at skabe aktivitete­rne og holde problemet i live. Spørg en hvilken som helst menig ansat (ikke lederen!) i en stor internatio­nal virksomhed eller et vilkårligt ministeriu­m: De oversvømme­s af administra­tivt arbejde, der fjerner dem fra deres kerneopgav­er.

Stress og jag er blevet allemandse­je på trods af teknologis­k udvikling

jeg at naevne Sundhedspl­atformen.

OG HER NAEGTER

’Det er da en dårlig kommunalpo­litiker, minister eller folketings­medlem, der spilder borgenes penge på noget, der ikke er nyttigt’, sagde direktøren for Ledernes Hovedorgan­isation fnysende og pegede i modsaetnin­g til bogens forfattere på den offentlige sektor som det oplagte sted for pseudoarbe­jde.

Så synes jeg da, at alle danske ledere skal skynde sig at laese bogen, for så vil det stå klart for dem, at vi har skabt et monster. Vi har brug for en revolution på kontoret.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Spørg en hvilken som helst menig ansat. De oversvømme­s af administra­tivt arbejde, der fjerner dem fra deres kerneopgav­er.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Spørg en hvilken som helst menig ansat. De oversvømme­s af administra­tivt arbejde, der fjerner dem fra deres kerneopgav­er.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark