Ekstra Bladet

OPRÅB FRA DØV STUDERENDE: SKAL JEG TVINGES TIL AT NASSE

-

Dette er et alvorligt opråb fra en døv studerende, der snart skal påbegynde sin bachelorop­gave.

Dette er muligt takket vaere mennesker, der tog en uddannelse som tegnsprogs-tolk. Uddannelse­n laerte dem ikke kun en unik kommunikat­ionsform, men laerte dem også at give døve mulighed for at vise, at vi er lige så gode som andre, og at vi har ret til at tage en uddannelse, få et arbejde og bidrage med noget til det danske samfund. Men nu har jeg lige fået at vide, at endnu en tolk fra mit team, er blevet fyret.

Hypotese-årsagen: Hun er ikke en kvalificer­et tolk? Nej!

Den virkelige årsag: Fordi der ikke laengere er plads til hende på grund af udbudsstru­kturen, som regeringen fungerer optimalt, som skal følge EUs’ regler om at fremme konkurrenc­emarkedet.

Men tolke er ikke objekter, som kan bydes på eller saelges. Der er tale om uddannede tegnsprogs-tolke, der har taenkt sig at overholde FN’s handikapko­nvention og fremmer døves tilgaengel­ighed til det danske samfund. Uden dem er vi døve tabt på gulvet.

Vi vil noget, fordi vi kan; helt praecist fordi vi er som jer andre. Så hvorfor tage den mulighed fra os og dermed tvinge os ud i at ’nasse’ på samfundet?

Takket vaere dem tog jeg en studentere­ksamen og blev optaget på ergoterape­ut-uddannelse­n. Her har jeg udført utallige praktikker på hospitaler, børnehaver, psykiatrie­r m.m. Takket vaere dem får jeg lov til at vise den Emilie, som rent faktisk godt kan. Uden at fokusere på mine ører, der ikke fungerer.

Jeg kan godt forstå, at flere tegnsprogs-tolke genovervej­er deres fremtid på grund af et usikkert tolkemarke­d forårsaget af regeringen­s beslutning­er. Og nej, jeg taler ikke om en eller fem tegnsprogs-tolke, men om over 100 samt dem, som er under uddannelse.

Pres fra regeringen har medvirket til konkurs hos mange tolkefirma­er. Jeg var en af de kunder, der blev efterladt på gulvet, da mit tidligere tolkefirma gik i konkurs. Heldigvis var der et andet tolkefirma, der hurtigt greb mig, så jeg kunne fortsaette uddannelse­n. Nu er de selv under pres. Og må jeg så ikke tage min bachelorek­samen? For det kan jeg ikke, hvis mine tolke gang på gang bliver fyret.

I, som sidder i regeringen: I har forpligtet jer til at rumme forskellig­heder. Så stop med at modsige jer selv. Tag så ansvar, således at Danmark stadig anses som et land, der støtter mangfoldig­heden. Tak! Vh. en døv fremtidig ergoterape­ut, der nok tvinges til at ’nasse’ på samfundet Emilie Mahler

Amager

Uden dem er vi døve tabt på gulvet

 ?? FOTO: ANDRES FIND ?? Emilie Mahlers tegnsprogs-tolk er blevet fyret. Nu frygter Emilie, at hun ikke kan gennemføre sin uddannelse.
FOTO: ANDRES FIND Emilie Mahlers tegnsprogs-tolk er blevet fyret. Nu frygter Emilie, at hun ikke kan gennemføre sin uddannelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark