Ekstra Bladet

DERFOR GIK DET GALT FOR BRØNDBY

ANALYSE: Zorniger satsede på meget få spillere fra start gennem saesonen, og spillerne stod til sidst ikke for det mentale pres

- MADS GLENN WEHLAST mgw@eb.dk

Den manglende mesterskab­serfaring spillede ind i truppen, da det hele spidsede til

Ude på parkerings­pladsen foran Brøndby Stadion sad Jan Bech Andersen i sin bil og pustede ud. Hovedaktio­naeren var stadig ramt. Såret og staerkt påvirket af den seneste uges nedtur, hvor Brøndby smed det hele på gulvet.

Der var i øjeblikket­s stund ingen glaede over pokaltrium­fen. Nedturen fyldte det hele.

Jan Bech havde for en kort stund trukket sig tilbage, efter han havde taget afsked med spillerne og sendt dem på sommerferi­e.

Hjörtur Hermannsso­n og Johan Larsson kom hver slaebende med to store hvide plastsaekk­e, da de forlod Brøndby Stadion for at begynde ferien.

På en måde lignede det den endelige afsked med Vestegnen. De gennemsigt­ige saekke var fyldt op med personlige ejendele og fodboldstø­vler.

Nu er intet sikkert i en omskifteli­g fodboldver­den.

Men et faktum er det, at der kommer til at ske udskiftnin­ger den naermeste tid på Vestegnen. Målet er, at sportsdire­ktør Troels Bech har den nye trup på plads, når spillerne 13. juni er tilbage fra ferie.

Herfra er der dog ingen forventnin­ger om yderligere storsalg fra Brøndby denne sommer. Klubben er meget taet på at opfylde målsaetnin­gen om spillersal­g for 25 mio. kr. i 2018. Rønnow gav taet ved 20. Dertil kommer lidt millioner fra et forventet Daniel Wass-skifte samt andre småhandler, så Brøndby kommer i mål.

Fire årsager til kollapset

Stemningen i Brøndby har ikke vaeret den samme siden kollapset i Horsens sidste fredag. Alle har gået med bøjede hoveder og haft svaert ved at finde lyspunkter­ne i en ellers fantastisk saeson.

Selvom Brøndby sluttede saesonen med blot ét nederlag i de sidste 30 superligak­ampe og erobrede historiske 81 point, tegner sig fire afgørende faktorer, som spillede en rolle til sidst, da Brøndby kollapsede her i maj.

Kun Hany Mukhtar og Johan Larsson havde tidligere vaeret med i en mesterskab­skamp på et klubhold. Den manglende mesterskab­serfaring spillede ind i truppen, da det hele spidsede til.

Hany Mukhtar, Johan Larsson og Teemu Pukki var markante profiler frem til afgørelsen på saesonen. Men da afgørelsen skulle ske mod FCM, Horsens og AaB, stod de af. De steppede ikke op og fik holdkammer­aterne med.

Spillerne stod ikke i den afgørende fase for det ekstreme mentale pres. Et pres, der forstaerke­s specielt når du befinder dig i en klub som Brøndby. Presset blev større mod slutningen, fordi klubben var så taet på ’målet’.

Toppen af Brøndby-truppen var for smal. Brøndby benyttede således kun 17 spillere fra start i løbet af hele saesonen. Det er naermest historisk lavt og et udtryk for manglende tillid fra Zorniger til truppens marginalsp­illere.

Et klart selvmål

Blot for sammenlign­ingens skyld har mestrene fra FC Midtjyllan­d benyttet 29 for-

skellige spillere fra start i løbet af saesonen.

Det klaedte ikke Alexander Zorniger, da han begyndte at bringe det omdiskuter­ede nederlag til Sønderjysk­E mod FC Midtjyllan­d i grundspill­ets sidste kamp i spil som en del af forklaring­en på, hvorfor Brøndby snublede i guldkampen.

På Vestegnen bør man i stedet se indad. Da maj begyndte, var forspringe­t fem point. Efter 1-1 i Parken mod FCK var forspringe­t tre point før de sidste tre runder, hvor man tilmed havde FC Midtjyllan­d på hjemmebane.

Brøndby smed selv det hele. De kan kun takke sig selv for derouten og den gigantiske nedtur.

I Brøndby-lejren haefter man sig meget ved uheldet i Horsens, der udlignede i sjette tillaegsmi­nut.

Men tager man et kig på saesonen, har Brøndby i to kampe mod FCK sikret sejren i sidste minut. Faktisk har Brøndby i syv kampe i saesonen vaeret bagud og alligevel vundet.

Det er ikke kun held, det handler også om dygtighed. Men marginaler­ne har også vaeret med Brøndby i flere kampe.

Med tilgangen af Jens Martin Gammelby har Brøndbys sportsdire­ktør, Troels Bech, sendt et klart signal i retning mod klubbens anfører, Johan Larsson.

Nørgaard bør blive anfører

Brøndby vil gerne beholde svenskeren, der har kontraktud­løb til nytår.

Men nu er pladsen altså fremtidssi­kret med tilgangen af Gammelby.

Det tegner derfor et klart billede af, at Larsson senest til nytår er ude af døren på Vestegnen.

Derfor er det også indlysende at fjerne anførerbin­det fra svenskeren og putte det rundt om armen på Christian Nørgaard fra starten af den nye saeson.

Før pokalfinal­en signalered­e Nørgaard, at fremtiden – i hvert fald den kommende saeson – er på Vestegnen.

Det fastholdt han mandag efter sølvskuffe­lsen, hvor han var på vej på ferie.

Zorniger bør belønne Nørgaard for den lederrolle, han har fået på banen.

Men også for den loyalitet, han viser klubben, og for det staerke bindeled, han er blevet til klubbens fans.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Første søm Bubacarr Sannehs sejsmål for FC Midtjyllan­d på Brøndby Stadion var første søm i Brøndbys guld-ligkiste. De naeste to kom mod Horsens.
FOTO: LARS POULSEN Første søm Bubacarr Sannehs sejsmål for FC Midtjyllan­d på Brøndby Stadion var første søm i Brøndbys guld-ligkiste. De naeste to kom mod Horsens.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark