Ekstra Bladet

Valgfri faste-ferie

-

Den meget omdiskuter­ede ramadan er 30 dages fasteperio­de, i år startet midt i maj, som rettroende muslimer ikke spøger med. Fra solopgang til solnedgang er det forbudt at spise og drikke. Man bryder hverdagens rutiner og tager en taenkepaus­e, tid til ro og fordybelse. En hellig måned, hvor man lider afsavn for Allahs skyld.

Alle store religioner rummer en form for faste. Der ligger en gammel visdom i fastens påmindelse om mådehold. Den kristne faste er i 40 dage efter fastelavn, men efter reformatio­nen brød man traditione­n.

Kritikerne påpegende dengang, at fasten var usund og formålsløs. Man blev ikke frelst af at sulte sig om dagen og fråse om natten. Fasten blev et tilbud, ikke et påbud.

Fastetiden kan stadig have religiøs betydning for nogle kristne. Man standser op og skaerer alt overflødig­t vaek. Praesten Paul Asger Bech beskriver fasten som en meditativ vandring i sin bog.

I vores forbrugers­amfund kunne det gavne at bryde vanens magt og pålaegge sig selv mådehold, for eksempel hvad angår røg, alkohol og junkfood.

Vi kommer ikke uden om, at der markante forskelle mellem det kristne liberale syn og islams lovreligio­n, som nogle tolker til punkt og prikke.

Mon ikke netop Inger Støjberg (V) ville pointere denne kulturfors­kel i sit indlaeg, hvor hun foreslog ferie til de fastende i ramadanen? Hvorfor hidse debatten op, hvis ferien er et valgfrit tilbud til de bogstavtro?

Else Skovløber Skovvejen

Skibby Nej, hvor er det traettende, at vi som danskere skal blive ved med at diskutere religion, ramadan, omskaering, tørklaeder, burkaer, aerekraenk­elser og genopdrage­lse – og hvad der ellers lige er oppe i tiden.

Hvorfor i alverden kan vi omkring 5,7 millioner danskere, heriblandt cirka 300.000 muslimer, dog ikke forstå, at vi er et fredeligt folkefaerd, som aldrig tidligere har vaeret så splittet, når det gaelder indvandrin­g og gaestfrihe­d som nu, hvor den muslimske minoritet har sat sit fodaftryk på danskernes liv?

Vores samfund er baseret på demokrati, ytringsfri­hed og den kristne tro, men vores frihedsret­tigheder og regler gaelder på mange områder. Vi omfavner alle andres meninger og tro uden at stemple dem som anderledes.

Hvorfor kan alle de ’fremmede’ ikke bare leve det gode liv her i lille Danmark?

Glide ind i samfundet, som det er, uden at buse frem med krav om at lave hele systemet om og forlange, at vi skal bøje os under de ofte urimelige krav om ekstra omsorg for en religion med indbygget sharia, halal-kød og imamer som lovgivende magt?

Dette er hverken racistisk eller fremmedfje­ndsk ment. Mit store spørgsmål til muslimerne er bare, hvorfor denne lille gruppe ikke tolerer danskernes levevis og er blevet en del af det danske samfund. Som det er nu, saetter I splid mellem os alle – og det er vel ikke hensigten?

I må gerne vaere en del af os uden krav. Er det for meget forlangt, når I selv har valgt at bo her sammen med os? Jeg er så traet af den uendelige diskussion.

J. Hartmann

Gl. Holmegårds­vej 7 Hillerød

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Shia-muslimer i optog på Nørrebroga­de i København. Det er yderst udmattende, at de herboende muslimer ikke alle sammen bare kan leve helt stille og fredeligt uden at stille så mange krav, mener J. Hartmann.
FOTO: JENS DRESLING Shia-muslimer i optog på Nørrebroga­de i København. Det er yderst udmattende, at de herboende muslimer ikke alle sammen bare kan leve helt stille og fredeligt uden at stille så mange krav, mener J. Hartmann.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Hvorfor hidse sig op, hvis Inger Støjbergs ramadan-ferie bare er ment som et frivilligt tilbud?
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Hvorfor hidse sig op, hvis Inger Støjbergs ramadan-ferie bare er ment som et frivilligt tilbud?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark