Ekstra Bladet

KRONPRINS AF ELITEN

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@eb.dk

JEG TROR EGENTLIG, at kronprinse­n har anstrengt sig uendelig meget hele livet. Som barn skulle han overholde ’Papa’s strikse opdragelse, som ung skulle han forstå sin udvalgte rolle, og som voksen skulle han leve op til at vaere udvalgt. Hans åg er,

andres at han altid har vaeret tynget mod gulvet af forventnin­g om, at han var noget saerligt.

I DAG BLIVER HAN 50, og tillykke med det. Jeg har mødt kronprinse­n et par gange, og uden reelt at kende ham tror jeg godt, jeg tør sige, at der, hvor kronprinse­n trives bedst, er, når han er fysisk.

ofte i kludder. Når han skal tale, går det hele HAN HAR GJORT tjeneste ved den barske eliteenhed Frømandsko­rpset, efter sigende uden at der blev taget saerlige hensyn. Han løber maraton på godt tre timer, har gennemført en ironman, og i den forgangne uge løb han med danskerne i Royal Run.

EN OVERVAELDE­NDE succes. Frede, som vi kaerligt har døbt ham her på Ekstra Bladet, er ganske enkelt bedst, når han ikke skal sige noget.

MANGE VIL SÅ gerne gøre ham til en folkelig prins. Det er han ikke. Jyllands-Posten har i denne uge kortlagt den 50-årige kronprins’ netvaerk. Det er så ufolkeligt, som det kan blive. Frede haenger, som de kongelige har gjort i generation­er, ud med den ypperste adelige elite og jetsettet. De er inderkreds­en, og det er også dem, han sejler, går på jagt og løber med. Det er baroner, godsejere og arvinger til Dan- marks største industrivi­rksomheder som Lego og Grundfos.

er i UTROLIGT MANGE TALER om, at Frede og Mary gang med at forny kongehuset. Men som alt andet med kongehuset er det mest et fatamorgan­a, altså noget, de kongetro ønsker at se, men som ikke reelt sker. Dog bør Mary roses. Hun er et stort aktiv både for Frede og kongehuset og gør en masse gode ting i Mary Fonden.

kraeve, at kronprinse­n bl.a. REEL FORNYELSE ville gjorde op med den oldgamle tradition om, at kongehuset modtager store gaver som biler, smykker, tøj, luksusferi­er og alt muligt andet. Lars Løkke Rasmussen er en ren spejderdre­ng sammenlign­et med kongehuset. I kongehuset er det, der i alle andre sammenhaen­ge ville blive kaldt korruption, sat i system.

FREDES OPGAVE er at føre kongehuset ind i nutiden. Det bliver ikke nemt. Ikke mindst fordi kongehuset som institutio­n er et udemokrati­sk levn fra fortiden.

MEN ALLIGEVEL STORT TILLYKKE herfra. Du gør dit bedste, Frede, det er jeg ikke i tvivl om, og så kan man ikke forlange mere af et menneske. Og sådan

er du på godt og ondt, selvom mange forsøger at et gøre dig til noget mere og finere.

Hans åg er, at han altid har vaeret tynget mod gulvet af andres forventnin­g om, at han var noget saerligt

Frede haenger, som de kongelige har gjort i generation­er, ud med den ypperste adelige elite og jetsettet

 ?? FOTO: STEEN EVALD/RITZAU SCANPIX ?? Mange vil så gerne gøre Frederik til en folkelig prins. Det er han ikke.
FOTO: STEEN EVALD/RITZAU SCANPIX Mange vil så gerne gøre Frederik til en folkelig prins. Det er han ikke.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark