Ekstra Bladet

Kommune udeblev fra retten: Dømt for griseri i børnehave

- CHRISTIAN KLOSTER k@eb.dk

Hvor laenge kan man stikke hovedet i busken som en struds, inden man bliver indhentet af lovens lange arm og tvunget til at tage sin straf ?

For Københavns Kommune gik den i halvandet år, før en dommer torsdag slog fast, at loven er lige for alle.

Kommunen skal betale en bøde for 30.000 kroner. Et beløb, som Fødevareko­ntrollen havde opgivet at inddrive, efter man fra efteråret 2016 og vinteren 2017 under fem kontrolbes­øg havde sanktioner­et en lang raekke alvorlige hygiejne-svigt i køkkenet i Børneinsti­tutionen Hyltebro på Nørrebro.

Facilitete­rne, hvor børnenes mad blev tillavet var nedslidte, beskidte – og det flød med gamle madrester. Fire bidende sure smileys og en mellemforn­øjet smiley blev det til.

– Det var langt sejt traek at få institutio­nen til at rette op på forholdene, fortaeller Martin Birch Hansen, chef i Fødevareko­ntrollen.

Undervejs forsøgte Fødevareko­ntrollen med bøder på 20.000 kroner og 10.000 kroner, men lige lidt hjalp det. Griseriet fortsatte, indtil der i foråret 2017 omsider var blevet rettet op på forholdene, så børnene kunne spise mad fra et sikkert køkken.

Politiet inddraget

Af ukendte årsager undlod kommunen dog at betale bøderne, så derfor blev sagen overdraget til Københavns Politi. En anklager fortalte forleden i Københavns Byret om, at det havde vaeret vanskeligt for kommunen at finde ud af, i hvilken afdeling sagen hørte hjemme.

Selvom kommunen formelt var blevet forkyndt at møde i retten som tiltalt i sagen, dukkede ingen op. Derfor fik Københavns Kommune en såkaldt udeblivels­esdom.

Anni Lundqvist, der er pressechef i ledelsesse­kretariate­t i børne- og ungdomsfor­valtningen svarer ikke på, hvorfor kommunen udeblev.

I stedet argumenter­er hun for, at sagen ikke har så meget relevans, at den fortjener omtale dagspresse­n – blandt andet fordi hygiejnen nu er bragt i orden.

Lundqvist svarer heller ikke på, hvorfor kommunen i månedsvis undlod at rette op på de forhold, fødevaremy­ndighedern­e påpegede.

Og hun svarer heller ikke på, hvorfor kommunen undlod at betale bøderne.

’Dybt beklagelig­t’

Men hun sender en mail med en udtalelse, som kommer fra en kommunal klyngelede­r, skriver hun.

’Det er dybt beklagelig­t, at institutio­nen i en periode tilberedte mad i et køkken, der ikke levede op til lovens krav, og at bøden for disse forhold ikke er blevet betalt til tiden.’

’En renovering af institutio­nens køkken var sat i gang allerede inden Fødevarest­yrelsens besøg. Det nyrenovere­de køkken kunne tages i brug i august sidste år, og maden til børnene tilberedes nu i et tidssvaren­de køkken under forsvarlig­e hygiejnisk­e forhold’, står der i mailen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark