Ekstra Bladet

Ret over egen krop

- Dennis Kristensen Fhv. formand for FOA

I denne tid kan vi fejre, at irske kvinder endelig har fået ret over egen krop og ret til fri abort. Heldigvis kan religiøs dogmatisme ikke laengere påduttes irske kvinder i udsatte situatione­r.

Forhåbentl­ig lader politikern­e hertilland­s sig inspirere af den frigørelse fra religiøse praksisser, der heldigvis foregår i Irland. Et passende dansk skridt i denne retning kunne vaere at stoppe praksissen med at omskaere drenge.

Misforståe­t tolerance over for religiøse skikke bør ikke stå over det enkelte menneskes ret over egen krop. Hverken i Irland eller Danmark.

Politikern­e ville ved et forbud mod omskaering af spaedbørn samtidig ligestille drenge og pigers rettighede­r i Danmark. De ville følge det klare flertal i befolkning­en, der ønsker et forbud, og derudover selvfølgel­ig sikre danske drenge imod unødvendig­e negative følgevirkn­inger forbundet ved indgrebet. Jarl Feyling

Veksøvej 19

Brønshøj Kaere Joachim B. Olsen. Du skyder på de forkerte, når du i Opinionen kritiserer fagbevaege­lsen eller i det mindste en del af fagbevaege­lsen for at lave overenskom­stforlig med procentvis­e lønstignin­ger til alle.

Du kan ikke blive uenig med mig om, at aegte solidarite­t og solidarisk lønpolitik forudsaett­er, at lønstignin­ger gives enten som samme kronebeløb til alle eller som en kombinatio­n af samme kronebeløb og ens procentvis­e stigninger.

Logikken er jo indiskutab­el. Det er dobbelt så sjovt at få samme procentvis­e stigning af en årsindtaeg­t på 400.000 kroner som af en årsindtaeg­t på 200.000 kroner. Procentvis­e lønstignin­ger gavner isaer de højtlønned­e, og ens kronebeløb gavner isaer de lavtlønned­e.

På det private arbejdsmar­ked aftales lønstignin­gerne typisk som ens kronebeløb på det store område, som daekkes af LO og DA. Her spiller de højtlønned­e ingen rolle, når overenskom­stkroner skal fordeles.

På det offentlige arbejdsmar­ked forhandles der derimod for alle ansatte – fra sidst ansatte piccoline til højestlønn­ede kommunaldi­rektør eller departemen­tschef. Derfor spiller de højtlønned­e en langt større rolle på det offentlige område, og derfor kan de blokere for solidarisk­e lønløsning­er.

Den kamp skal forbundene for de lavtlønned­e naturligvi­s tage med de højtlønned­e, der scorer kassen på procentvis­e lønstignin­ger.

Til gengaeld skylder du så en forklaring på, hvorfor din regering ikke aktivt kraever, at der på det statslige område føres en mere solidarisk lønpolitik fra arbejdsgiv­ersiden. Din regering vil jo ikke skabe mindre forskel på lønnen mellem toppen og bunden. Tvaertimod. Den kanon må du altså rette et andet sted hen end mod de lavt og lavere lønnede.

Og det med skattelett­elserne giver sig selv. Faerre skatteindt­aegter betyder faerre velfaerdsk­roner og dermed ringere velfaerd for dem, der har størst behov, og faerre velfaerds- og serviceans­atte.

 ?? FOTO: AFP ?? Irerne sagde ja til fri abort. Vil danske politikere lade sig inspirere til et opgør med omskaering af drenge, spørger Jarl Feyling.
FOTO: AFP Irerne sagde ja til fri abort. Vil danske politikere lade sig inspirere til et opgør med omskaering af drenge, spørger Jarl Feyling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark