Ekstra Bladet

Vaerre end Tibet-sagen

UNDERLØBER RETNINGSLI­NJER: Det er virkelig en skandale, siger politisk kommentato­r Hans Engell, om en laekket lydoptagel­se, hvor departemen­tschef instruerer de ansatte i mørklaegge­lse

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N sen@eb.dk

Det er en kaempe skandale, der er under opsejling i embedsvaer­ket, hvis man spørger Hans Engell.

Så store bogstaver taler Ekstra Bladets politiske kommentato­r med, om en laekket lydoptagel­se i Politiken, hvor en top-departemen­tschef opfordrer sine embedsmaen­d til at mørklaegge arbejdet.

– Det er virkelig en skandale. Vi taler om en af Slotsholme­ns mest centrale topembedsm­aend, som faktisk sidder og underviser i, hvordan man kan begå lovbrud og komme uden om de regler, der er omkring offentligh­ed.

Meget vaerre

Han sammenlign­er lydoptagel­sens indhold med Tibetkommi­ssionen, og kalder optagelsen ’meget vaerre’.

Tibet-kommission­en, der havde til formål at afdaekke en ulovlig ordre, som betød, at politiet kraenkede fredelige demonstran­ters ytringsfri­hed. De blev forhindret i at vise tibetanske flag, da den kinesiske praesident Hu Jintao besøgte København i 2012.

– Sammenlign­et med Tibet-kommission­en er det her meget vaerre. Det handler om en systematis­k måde, hvorpå man kan snyde. Det synes jeg, fandeme er alvorligt, siger Engell.

Underløber alt

Hans Engell peger på, at der har vaeret et enormt fokus på embedsmaen­denes rolle, og på deres uvildighed. Finansmini­steriet har eksempelvi­s for relativt nylig udsendt etiske retningsli­njer for embedsmaen­dene, om de spilleregl­er, der gør sig gaeldende for dem.

– Så sidder der en i toppen af departemen­tschefskre­dsen, som faktisk fuldstaend­ig underløber det. I det hele taget maerker vi en centraladm­inistratio­n, som er blevet mere hårdkogt i forhold til medier, og dem, der kontroller­er, hvad der foregår.

– Hvis vi taenker tilbage på den bog, der hedder Mørkelygte­n, som berører nogle lignende metoder i embedsvaer­ket og Esben Lunde Larsen, der sagde, at aktindsigt er en sygdom i samfundet, er der så overhovede­t noget nyt i det her?

– Ja, det er der.

– Jeg har aldrig nogensinde oplevet eller hørt om, at en departemen­tschef på det niveau kommer med den slags.

– Om det er sket før, kan jeg ikke vide, men vi har ikke haft en sag af den art, siger Hans Engell.

Laes også lederen på bagsiden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark