Ekstra Bladet

50 ER SMITTET

– I storbyen kan epidemien brede sig hurtigere, siger laege Kristoffer Vogler

- JONAS SKOV NIELSEN skov@eb.dk

I disse uger spreder den saerdeles smitsomme ebola-virus sig i den vestafrika­nske land DRCongo, hvor virussen har gjort sit indtog i millionbye­n Mbandaka.

I begyndelse­n ligner det en simpel influenza.

Den smittede får feber, hovedpine samt muskel- og mavesmerte­r.

Storby er skraekscen­arie

Men hvor influenzae­n vil aftage efter nogle dage, udvikler den smitsomme ebola-virus sig voldsomt.

Patienten får kraftig diarre, nyre- og leversvigt og lige før virussens offer dør, saetter de indre og ydre blødninger ind.

– Som situatione­n ser ud nu, er omkring 50 personer smittet. Heraf er omkring halvdelen døde, forklarer laege Kristoffer Vogler, der følger situatione­n taet for Laeger Uden Graenser.

– Det er meget alvorligt. I storbyen kan epidemien brede sig hurtigere, fordi de smittede vil møde mange mennesker i løbet af dagen. Nu frygter vi, at sygdommen spreder sig videre til andre millionbye­r i regionen.

Smittede faldt døde om

Nu frygter vi, at sygdommen spreder sig videre til andre millionbye­r i regionen

Kristoffer Vogler var selv i Vestafrika, efter at området i 2014 blev ramt af den vaerste ebola-epedimi nogensinde.

Her døde mere end 15.000 mennesker, mens knap 13.000 – ifølge WHO’s officielle tal – overlevede igennem de to år, epidemien haergede.

I Liberia oplevede Kristoffer Vogler, hvordan frygten for sygdommen gennemtaer­ede sundhedsva­esnet, hvor de fleste af hans kollegaer havde mistet familiemed­lemmer eller kollegaer til den dødelige sygdom.

Selv nåede han ikke at behandle ebola-ofre, da sygdommen var på kraftig retur i området, han besøgte.

– Mine kollegaers historier var utroligt dramatiske. De fortalte, hvordan folk bare faldt døde om med blodig opkast og diarre. I begyndelse­n kendte man ikke sygdommen, og derfor var det ekstra chokerende, forklarer han.

Opgaven er besvaerlig

Efter de seneste udbrud i DRCongo arbejder myndighede­rne nu på at inddaemme sygdommen.

Personer, der har vaeret i kontakt med smittede, forsøger man at opspore. De registrere­s, tilbydes vacciner og oplyses om, at de skal vaere ekstra opmaerksom­me på symptomer, der kan vaere ebola.

Men den fattige og dårligt uddannede befolkning gør opgaven besvaerlig. Patienter har med hjaelp fra familiemed­lemmer forladt behandling­scentre for at søge alternativ behandling, der ikke kun mindsker deres egne chancer for at overleve, men også udgør en smitterisi­ko for andre.

– Der har desvaerre vaeret historier fremme om pårørende, der har bragt deres syge familiemed­lemmer til kirker, fordi de tror, det kan helbrede dem. Man er overbevist om, at kirken har helbredend­e egenskaber. Det er rigtigt farligt, for det er typisk i slutningen af sygdomsper­ioden, hvor de smitter ekstra meget, siger Kristoffer Vogler.

 ?? FOTO: AP ?? Medlemmer af Laeger Uden Graenser gør sig klar til at behandle de ofre, der bliver bragt til hospitalet i Mbandaka.
FOTO: AP Medlemmer af Laeger Uden Graenser gør sig klar til at behandle de ofre, der bliver bragt til hospitalet i Mbandaka.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark