Ekstra Bladet

350 DØR ÅRLIGT 1 3

25 MYTER OM SOL-BESKYTTELS­E: Ved at følge ekspertern­es råd kunne mange dødsfald undgås

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Søreme om det ikke alligevel blev sommer og tid til at stege i solen med en kølig pilsner inden for armslaengd­e.

Taenk engang: Det er den eneste årstid, hvor man kan blive mere tiltraekke­nde af at ligge stille: Glinsende gyldenbrun og vital ser huden ud, og man skulle da vaere en bitter stodder eller sur madamme, hvis ikke også det gode vejr virker fint på humør og kønsdrift.

Men lader du dig stege for laenge, bliver du hurtig pink som en irer i Marmaris, men hvad vaerre er – følger du ikke en spandfuld solråd, risikerer du at ende blandt de tusindvis af danskere, der kommer til at stille badesandal­erne for tidligt på grund af kraeftsygd­omme forårsaget at solskader.

Vi har udfordret Peter Dalum, projektche­f for solkampagn­er i Kraeftens Bekaempels­e og i Trygfonden, med 25 mere eller mindre sejlivede solmyter.

Myterne aflives brutalt én efter én og hjaelper dig således til at blive laekker og langvarigt solbrun, uden at du kommer til at ligne en kogt hummer eller rammes af kraeft. Dyre solcremer virker generelt bedre end billige solcremer:

– Nej. Der er ingen sammenhaen­g mellem pris og kvalitet. Den billige kan sagtens vaere bedre end den dyre. Folk kan have tendens til at vaere sparsomme, når de påfører dyre solcremer, svarer Peter Dalum. Man bør altid bruge en høj faktor – eksempelvi­s faktor 50:

– Nej. Grundlaegg­ende er det sådan, at jo højere faktor, jo bedre beskyttels­e. Dermed ikke sagt, at det er nødvendigt at bruge faktor 50. Vi anbefaler, at man i Danmark bruger mindst faktor 15 og faktor 30 eller højere i udlandet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark