Ekstra Bladet

Stop p-vanviddet

-

en parkerings­plads i en AT LEDE EFTER storby føles nogenlunde som jødernes 40 års ørkenvandr­ing. Måske vaelger du – ligesom jeg – en sjaelden gang at smide bilen uden for de afmaerkede båse og satse på, at din ulovlighed går under radaren. For det meste går det godt, andre gange koster det. Det er vist det, juristerne kalder ’accept af risiko’.

anden situation, når du betaler DET ER EN HELT for din parkering, og i det hele taget gør dit allerbedst­e for at følge reglerne, men alligevel får en bøde. Det oplevede social media-eksperten Benjamin Rud Elberth for nylig. Han var så letsindig at parkere sin 172 cm brede bil i en 167 cm bred bås med hjulene oven på stregen – vel at maerke i et gabende tomt parkerings­hus. Det holdt dog ikke kontrollør­en fra firmaet Parkzone tilbage. Han udstedte en afgift, hvilket nu har startet en større kampagne mod selskabet. Og det er i mine øjne på tide, at nogen siger fra over for de private parkerings­selskaber.

JEG KENDER NAERMEST IKKE

en eneste familie med bil, som ikke har fået en afgift, der var urimelig. Jeg måtte selv af med ca. 700 kroner sidste år, fordi jeg havde overskrede­t nogle naesten umaerkelig­e markeringe­r – OP IMOD ET TRAE. Vi taler altså om et restområde på cirka 20 cm, hvor ingen motorcykel eller bil nogensinde ville kunne knibe sig ind.

det mig også en mindre ÅRET FØR KOSTEDE formue, at min parkerings­tilladelse var blaest ned på saedet, da jeg lukkede døren. Stadig synlig, men den skal ifølge retningsli­njerne ligge i forruden. Disse tre sager har det tilfaelles, at reglerne muligvis teknisk set er brudt, men at en rimelighed­s-betragtnin­g – eller situations­fornemmels­e – fra kontrollør­ens side aldrig ville kunne retfaerdig­gøre en parkerings­afgift, fordi intentione­rne tydeligvis ikke har vaeret at snyde.

sammenhaen­g gøre noget LAD MIG I DENNE fuldstaend­ig klart: Jeg er ubetinget tilhaenger af parkerings­vagter. Jeg synes faktisk, de løser en vigtig samfundsop­gave. Derudover synes jeg, at de kommunale parkerings­vagter, jeg møder, er servicemin­dede og sympatiske. Forleden faldt jeg i snak med den flinkeste kvinde, som gav mig alle mulige gode råd om parkeringe­n, så jeg ikke betalte unødigt.

oplever HELT SAMME IMØDEKOMME­NHED man ikke, når man forsøger at gøre indsigelse­r mod en afgift fra et privat selskab. Der får du formentlig et standardsv­ar om, at du kan udfylde et skema på deres hjemmeside. Iveren for at hjaelpe dig med at rede trådene ud er noget mindre end for at udfylde bødeblokke­n. Ifølge FDM omsaetter branchen for en milliard kroner om året. Det kan altså godt betale sig for firmaerne at tage luppen frem for at vurdere, om hjulene marginalt rører stregen, selvom der er en fodboldban­es afstand ned til naeste bil.

Kun de mest hardcore vil magte at føre en sag i retten, som er det eneste alternativ til at betale ved kasse et

opråb BENJAMIN RUD ELBERTHS har startet delingen af en lavine af dårlige oplevelser. Men kampen mod et privat firma som Parkzone er uoverskuel­ig for de fleste. Kun de mest hardcore vil magte at føre en sag i retten, som er det eneste alternativ til at betale ved kasse et. Efter en retssag risikerer du at skulle betale sagsomkost­ningerne, der typisk løber op i to-tre gange prisen på selve parkerings­afgiften. Det er en risiko, som mange bilister forståelig­t nok ikke ønsker at tage, også selvom de mener, de har en sag. Man kan heller ikke gå til Forbrugerk­lagenaevne­t med en p-afgift, da den ikke har en vaerdi på over 1000 kr.

transportm­inister Ole HELDIGVIS HAR

Birk Olesen fået opbakning fra et bredt flertal i Folketinge­t til at oprette et uvildigt parkerings­klagenaevn, som fra 1. juli skal håndtere klagerne. Noget siger mig, at vi her får en noget mere realistisk helhedsvur­dering af parkeringe­ns lovlighed end hos det private firma selv, der af oplagte årsager gerne vil øge sit overskud. Jeg ser i hvert fald frem til, at vi får sat en stopper for deres usympatisk­e forretning­smodel.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Det er en god idé, at der bliver oprettet et uvildigt parkerings­klagenaevn, som skal håndtere klager, mener Kenn Hansen.
FOTO: MOGENS FLINDT Det er en god idé, at der bliver oprettet et uvildigt parkerings­klagenaevn, som skal håndtere klager, mener Kenn Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark