Ekstra Bladet

DEN ER GAL MED KOMPASSET

-

DET ER IKKE laengere de enkelte sager, kan man konkludere. Summen af dobbeltmor­al fra VLAKregeri­ngen har samlet sig til en strøm. Og strømmen graver kløften mellem politikere og borgere dybere.

Mandag indgik regeringen en aftale med socialdemo­kraterne om, at børn fra ’udsatte boligområd­er’ skal tvangsunde­rvises i demokrati og danske vaerdier. Foraeldre skal straffes økonomisk, hvis børnene ikke dukker op.

MAN OVERVEJER, om regeringen selv ved, hvad den snakker om. Måske burde borgerne forlange en lignende ordning for politikere. De straffes økonomisk, hvis de ikke selv fatter danske vaerdier.

Tirsdag syntes man i Venstre, at det var helt i orden, at en departemen­tschef i Økonomi- og Indenrigsm­inisteriet opfordrede sine embedsmaen­d til at arbejde mod borgernes indsigt i ministerie­ts sager.

Man begraenser frihed med påstand om at styrke den

VI SOM TROEDE, demokrati og redelighed var danske vaerdier, tager åbenbart fejl. Mens regeringen i stigende grad nidkaert gransker og overvåger borgernes liv, naegtes borgerne mulighed for at granske magten.

I denne uge har regeringen tillige givet kommunerne incitament til at haeve parkerings­priserne. Økonomi- og indenrigsm­inister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) haevdede hermed at sikre, at pbilletter og parkerings­bøder ikke bliver en ’pengemaski­ne for kommunerne’.

Til gengaeld vil staten også lige have 70 procent af indtaegter­ne. Forslaget sikrede således først og fremmest, at p-bøder bliver en pengemaski­ne for staten.

IGEN ER DER en slags regler og moral for kommuner og borgere og en anden for regeringen.

Hertil kan føjes dobbeltmor­alen – eller måske snarere amoralen – i de store sager. Lad os naevne folketings­flertallet­s sikring af saerligt gunstige pensionsor­dninger for folketings­politikere og ministre. En fidus, der giver mulighed for at lade sig ’førtidspen­sionere’ op til fem år før folkepensi­onsalderen. Og på vilkår, som er gunstigere end dem, der gaelder borgerne.

DEN ER i det hele taget gal med det moralske kompas på Christians­borg.

Man vedtager i stigende grad en slags regler for danskerne i al almindelig­hed og nogle andre for politikere i saerdelesh­ed. Man spiser af det danske frisind, mens man haevder at ville bevare det. Man begraenser frihed med påstand om at styrke den.

Vi taler ikke laengere bare om en ’privat-Lars’ og en ’statsminis­ter-Lars’, der jonglerer med reglerne efter eget forgodtbef­indende. Det moralske artisteri er regeringen­s politik.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? Vi taler ikke laengere bare om en ’privat-Lars’ og en ’statsminis­ter-Lars’, der jonglerer med reglerne efter eget forgodtbef­indende. Det moralske artisteri er regeringen­s politik.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX Vi taler ikke laengere bare om en ’privat-Lars’ og en ’statsminis­ter-Lars’, der jonglerer med reglerne efter eget forgodtbef­indende. Det moralske artisteri er regeringen­s politik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark