Ekstra Bladet

PETER MADSENS

Nu sidder Kim Walls drabsmand i nye lokalitete­r

- LINETTE K. JESPERSEN FOTO: PER RASMUSSEN linette@eb.dk

Den livstids-dømte Peter Madsen har byttet sin celle i det 123 år gamle Vestre Faengsel ud med vaesentlig nyere lokalitete­r i Nørre Alslev på Falster.

Han er nu varetaegts­faengslet i Storstrøm Faengsel, der er Danmarks nyeste lukkede faengsel, mens han venter på, at ankesagen skal for en domsmandsr­et i Østre Landsret til september.

Det fremgår af Statsadvok­atens ankemeddel­else, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Og selvom Peter Madsen måske godt kan laegge nakken tilbage og drømme op mod de himmelske højder, når han er på udendørs-arealerne i faengslet, så er bevaegelse­sfriheden i den grad begraenset i cellen på 12,8 kvadratmet­er med eget bad og toilet.

I yderste periferi er friheden omkranset af en seks meter høj og 1,3 kilometer lang betonmur, der går hele vejen rundt om faengslet.

Skaermet fra afsonere

Faengslet er Danmarks største og mest moderne faengsel med plads til 250 kriminelle fordelt på fem afdelinger.

Fire afdelinger har plads til hver 54 indsatte, mens den saerligt sikrede afdeling, Afdeling E, har plads til 34 indsatte fordelt på syv afdelinger i en etage.

Selvom Peter Madsen ikke har anket skylds-spørgsmåle­t, men kun strafudmål­ingen, er han stadig varetaegts­arrestant, indtil ankesagen er slut.

Og varetaegts­arrestante­r sidder adskilt fra afsonere, fortaeller institutio­nschef Michael Gjørup, der udtaler sig generelt om forholdene i faengslet og ikke om den konkrete sag.

– Ofte sidder den type indsatte som Peter Madsen, der er dømt for et kvindedrab, i Herstedves­ter Faengsel. Er det meningen, at Storstrøm Faengsel også skal have disse livstidsfa­nger?

– Det vil vi også kunne have. Vi kan rumme stort set alle. Vi vil både skulle have livstids- og forvarings­dømte. Men det er ikke at sidestille med Herstedves­ter. De, som man vurderer, ikke kan profitere af den behandling, Herstedves­ter Faengsel kan give, saetter man ud på andre institutio­ner, siger han og tilføjer:

– Vi har selvfølgel­ig et sundhedsce­nter med psykiater og laege, men en egentlig terapeutis­k behandling sidestille­t med Herstedves­ter kan vi ikke tilbyde.

Det vides ikke, om Peter Madsen skal afsone i Storstrøm Faengsel, når hans ankesag er afgjort.

– Der er en saerlig sikkerheds­udfordring i forhold til den type indsatte, der er dømt for det, Peter Madsen er dømt for. Kraever det ikke, at der er flere af den type indsatte, så de har nogen at vaere sammen med?

– Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag, men vi går selvfølgel­ig ind og kigger konkret på den enkelte indsatte og kriminalit­etens art og hvem, de kan sidde sammen med. Og så finder vi nogen, som de kan holde faellesska­b med, siger han.

Alt for luksuriøst

Da det nye faengsel blev indviet i efteråret sidste år, mente mange, at det var alt for luksuriøst. Men det afviste Kriminalfo­rsorgens områdedire­ktør på Sjaelland, Rasmus Andersen, over for Ekstra Bladet.

– Nu ved jeg godt, at arkitekten siger, at de kan se alt det åbne, når de kigger ud af vinduet, men når de har gået her et halvt år, så ser de kun muren. Og det ved vi jo af erfaring fra alle de andre faengsler.

– Så kan det vaere fuldstaend­ig lige meget med alle de flotte områder. De ser kun, at de er spaerret inde, sagde Rasmus Andersen til Ekstra Bladet, da faengslet blev indviet.

Men når de har gået her et halvt år, så ser de kun muren

Mindre kontrol

Peter Madsen har vaeret underlagt brev– og besøgskont­rol, siden han blev anholdt, men efter at han via sin forsvarer meddelte, at han kun anker strafudmål­ingen og ikke skyldsspør­gsmålet, er kontrollen blevet ophaevet, så han kan få besøg i fred.

Besøg i Storstrøm Faengsel gennemføre­s i et besøgsrum, hvor der er stole, bord og sofa. Rygning i besøgsafde­lingen er forbudt, og der er et ur i rummet, så man forlader besøgsrumm­et, når tiden er gået.

Listen over ting, som man ikke må have med til besøget, er meget lang. Det eneste, der må medbringes, er 100 kr. i mønter til brug i automaten i besøgsafde­lingen, babymad, bleer, vaskeklude og babytøj.

 ??  ?? Så langt øjet raekker Her er Peter Madsens nye hjem for tiden. Storstrøm Faengsel ligger på Falster, og man har en storslået udsigt over det flade land.
Så langt øjet raekker Her er Peter Madsens nye hjem for tiden. Storstrøm Faengsel ligger på Falster, og man har en storslået udsigt over det flade land.
 ??  ?? Cellerne i Storstrøm Faengsel er på 12,8 kvadratmet­er med eget bad og toilet.
Cellerne i Storstrøm Faengsel er på 12,8 kvadratmet­er med eget bad og toilet.
 ??  ?? En seks meter høj mur omkranser faengslet.
En seks meter høj mur omkranser faengslet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark