Ekstra Bladet

En ny laekket lydoptagel­se er dukket op fra Økonomi- og Indenrigsm­inisteriet, der indtil i aftes var uden minister som følge af Simon Emil Ammitzbøll-Billes barsel

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@eb.dk

En ny laekage af en skjult lydoptagel­se har ramt Økonomiog Indenrigsm­inisteriet.

Ministerie­t var indtil i aftes uden kaptajn på broen, fordi økonomi- og indenrigsm­inister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er gået på barsel uden at have fået en stedfortra­eder.

Helt ironisk handler den laekkede lydfil, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, netop om, hvordan ministerie­t kan undgå laek.

I lydfilen optraeder departemen­tschef Sophus Garfiel, som holder et oplaeg for embedsmaen­d om, hvordan informatio­ner bedst holdes internt i ministerie­t.

Blandt andet opfordrer Sophus Garfiel til, at der skabes en ’ordentligh­edskultur’, hvor laekager helt skal undgås:

– Man laekker ikke, fordi det må man ikke. Og det er også det rigtige at lade vaere med at gøre, og derfor sker det heldigvis ikke ret meget.

Står alene med ønske

I lydfilen udtrykker Sophus Garfiel endvidere også det synspunkt, at det ofte er politikere og ikke embedsmaen­d, der laekker sager til pressen.

– Jeg mener ikke, at det er saerligt tit, man får en klar fornemmels­e af, at embedsmaen­d har laekket noget.

– Men det er da rigtigt, at selvfølgel­ig sker det, siger departemen­tschefen blandt andet på optagelsen.

Garfiel naevner også i lydfilen, at han står alene med ønsket om en formaliser­et whistleblo­wer-ordning, så embedsmaen­d kan gå til en ’instans’ med oplysninge­r i sager, hvor de mener, der foregår noget forkert.

– Det er jeg en af de eneste, der mener. Så indtil videre er det ikke noget, vi har fået.

Ministerie­t er i forvejen ude i et stormvejr, efter det mandag i en laekket lydfil kom frem, at netop departemen­tschef Sophus Garfiel instruered­e sine medarbejde­re i, hvordan de kunne ’tilrettela­egge’ deres arbejde, så det mørklaegge­s.

Ole Birk udpeget

Derudover undrede både eksperter og politiske kolleger sig i Ekstra Bladet i går over, at det store og centrale Økonomi- og Indenrigsm­inisterium ind til i aftes var ministerlø­st, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille ikke havde fået en stedfortra­eder under sin forlaenged­e barsel, der inklusive sommerferi­e skulle straekke sig fra 20. maj til 9. august.

I aftes blev Ole Birk Olesen (LA) dog udpeget som officiel stedfortra­eder frem til 17. juni efter Ekstra Bladets historier om sagen.

Ekstra Bladet traf i går statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen på Christians­borgs gange for at få en kommentar.

Men statsminis­teren ikke meget for at tale:

– Jeg mener, der er en aftale med presseloge­n om, at man ikke interviewe­r folk, der går, lød det afvisende svar på spørgsmåle­t om, hvorfor der ikke var udnaevnt en stedfortra­eder for Ammitzbøll-Bille.

Det lykkedes ikke efterfølge­nde at traeffe statsminis­teren stilleståe­nde. var

Man laekker ikke, fordi det må man ikke

Det lykkedes ikke efterfølge­nde at traeffe statsminis­teren stilleståe­nde

Hør den skjulte lydoptagel­se på ekstrablad­et.dk

 ?? FOTO: ERIK REFNER/RITZAU SCANPIX ?? Ekstra Bladet i går. Den seneste laekkede lydfil fra Økonomi- og Indenrigsm­inisteriet handler ironisk nok om, hvordan ministerie­t kan undgå laek. I lydfilen optraeder departemen­tschef Sophus Garfiel.
FOTO: ERIK REFNER/RITZAU SCANPIX Ekstra Bladet i går. Den seneste laekkede lydfil fra Økonomi- og Indenrigsm­inisteriet handler ironisk nok om, hvordan ministerie­t kan undgå laek. I lydfilen optraeder departemen­tschef Sophus Garfiel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark