Ekstra Bladet

PAS NU PÅ: DMI ADVARER OM TØRKE

... og det betyder brandfare

- ULRIK BACHMANN ulba@eb.dk

Det er varmt, og det er tørt. Det har det vaeret laenge. Maj måneds ekstreme vejr lader nu til at få konsekvens­er. Ikke bare for landmaende­ne, som tørster efter vand til deres afgrøder. Men også for de kommunale brandmyndi­gheder, som flere steder i landet har måttet slukke naturbrand­e.

DMI taler om, at der er udsigt til den vaerste tørke siden 1975. Tørke betyder brandfare.

Afbraendin­gsforbud

Det er de opmaerksom­me på hos Beredskabs­styrelsen.

Flere kommuner har allerede indført afbraendin­gsforbud på grund af den helt ekstraordi­naere situation. Det forstår man hos Beredskabs­styrelsen, hvor 80 mand og 315 vaerneplig­tige hele tiden er på vagt rundt om i landet.

I weekenden måtte der flyttes ressourcer for at slukke en brand på Randbøl Hede. Over tre døgn haergede branden.

– Vi flyttede enheder fra centrene i Thisted, Herning, Haderslev og Hedehusene. Samtidig lod vi nogle ressourcer vaere tilbage i Naestved, fordi vi fik varsel om skybrud i Nordsjaell­and, siger Lars Skov, som er operativ leder i Beredskabs­styrelsen.

Defekt glødelem

I tirsdags braendte det på Fanø. Og så har der vaeret naturbrand­e i Nordsjaell­and som følge af et damplokomo­tiv, som havde en defekt glødelem, fortaeller Lars Skov.

– Det resultered­e i, at lokomotive­t satte ild fem forskellig­e steder langs straekning­en, siger Lars Skov.

Lars Skov fortaeller, at det ellers har vaeret skybrud og stormflod, som har taget de fleste af Beredskabs­styrelsens ressourcer de sidste ti år.

I år er der imidlertid noget, der tyder på, at egentlig brandbekae­mpelse kommer til at fylde mere.

Det er de kommunale brandbered­skaber, som klarer det meste. Men sker det, at en brand er ekstra tung, kan Beredskabs­styrelsen med sit ekstra materiel traede til. Lars Skov fortaeller, at man allerede nu skal taenke sig rigtig godt om.

De fleste af de større brande er menneskesk­abte

Lokomotive­r er slemme

– De fleste af de større brande er menneskesk­abte. Det kan starte med en ukrudtsbra­ender. Eller med en grill, som saettes i noget vegetation. Og så cigaretter, der smides i naturen, siger Lars Skov.

DSB’s dieselloko­motiver er imidlertid også slemme, fortaeller Lars Skov.

– Isaer hvis bremserne haenger. Det har vi set flere gange. Det giver kaempe gnister og gløder, som også kan saette ild. personer havde klokken 06.00 i går morges downloadet den nye ’NemID nøgleapp’ som erstatning for det nuvaerende papkort. Med appen får man adgang til blandt andet netbank, borger.dk, sundhed.dk og private aktørers hjemmeside­r som eksempelvi­s fagforenin­ger og a-kasser.

Flyvetur på naesten 19 timer

 ?? FOTO: SØREN GYLLING/RITZAU SCANPIX ?? Det er skønt at kaste sig i vandet i Aabenraa Fjord, men det kniber mere med regnvand fra skyerne i denne tid.
FOTO: SØREN GYLLING/RITZAU SCANPIX Det er skønt at kaste sig i vandet i Aabenraa Fjord, men det kniber mere med regnvand fra skyerne i denne tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark