Ekstra Bladet

DE DUER IKKE

-

Ved naeste års folketings­valg vaelger danskerne statsminis­ter med klud for naesen

DANSKERNES FORETRUKNE statsminis­ter er ukendt. Kun 22 procent af vaelgerne har Lars Løkke Rasmussen som foretrukke­n statsminis­terkandida­t. 28 procent foretraekk­er Mette Frederikse­n.

En ’anden kandidat’ foretraekk­es af 32 procent af danskerne. Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Jyllands-Posten og Altinget.

HISTORIEN VISER dertil, at danskernes skepsis over leveret af Danmarks traditione­lle for statsminis­tre ’statsminis­terpartier’, Venstre og Socialdemo­kratiet, faktisk blot vokser for hvert år.

Lars Løkke var også statsminis­ter i begyndelse­n af dette årti. Og Helle Thorning modkandida­t. De havde hver isaer opbakning fra en tredjedel af vaelgerne. I dag kan Løkke og modkandida­t Frederik

et flertal som sen til sammen end ikke mønstre statsminis­termateria­le i den danske befolkning. LANDETS FORETRUKNE statsminis­ter er følgelig ikke blot ukendt. Et nyt, ukendt parti synes tillige at have etableret sig og vaere på vej frem i Danmark. Vi kan kalde det ’Antipartie­t’.

I hvert fald er omkring halvdelen af de danske vaelgere på forhånd utilfredse med eller mellemforn­øjede, hvad angår nationens kommende leder.

Landets to statsminis­terkandida­ter synes at miste mere og mere politisk legitimite­t blandt vaelgerne, jo naermere nationen kommer på naeste valg. Og ’Antipartie­t’ vokser. Det går hele tiden frem.

POLITIKERN­E OG PARTIERNE er naturligvi­s selv klar over denne udvikling. De har fulgt det gennem alle

også en forklaring: årene. Og de har

Det er ikke dem selv, der er noget galt med. De har bare ikke forklaret sig godt nok. ’Vi skal blive bedre til at fortaelle ...’, har det lydt fra socialdemo­kraterne. ’Vi skal blive bedre til at forklare, hvad vi vil,’ har det lydt fra Venstre.

af kommunikat­iv art, PROBLEMERN­E ER ALTSÅ hedder det. Hvilket som bekendt finder sine fremmeste problemløs­ere i kommunikat­ionsog reklamebra­nchen.

Men ironisk nok er netop denne afdeling vokset i de politiske partier i nogenlunde samme takt, som opbakninge­n til dem svinder.

Ved naeste års folketings­valg vaelger danskerne statsminis­ter med klud for naesen, hvis manglen

fortsaette­r. på opbakning

Har Socialdemo­kraterne og Venstre egentlig sådan helt oprigtigt og aerligt spurgt sig selv: Hvorfor kan I ikke lide os derude? Kan det vaere noget andet end vores måde at tale på?

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Landets to statsminis­terkandida­ter synes at miste mere og mere politisk legitimite­t blandt vaelgerne, jo naermere nationen kommer på naeste valg.
FOTO: JENS DRESLING Landets to statsminis­terkandida­ter synes at miste mere og mere politisk legitimite­t blandt vaelgerne, jo naermere nationen kommer på naeste valg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark