Ekstra Bladet

Republikan­ere melder royalister til politiet

Fire unge maend fra Ung Republik blev skubbet og slået på Amalienbor­g Slotsplads

- JULIE KRAGH jukr@eb.dk

Frederiks 50-års fødselsdag blev alt andet end festlig for fire unge maend, som alle er medlem af foreningen Ung Republik, der var mødt op på Amalienbor­g Slotsplads med to skilte med påskriften ’Afskaf Kongehuset’ og ’Frede for president’.

Den holdning faldt ikke i god jord hos de mange kongetro gratulante­r.

– De kom med tilråb, rev vores bannere i stykker og begyndte at slå os med de pinde, vi havde brugt til vores skilte, forklarede landsnaest­formanden for Ung Republik, Magnus Saebye, til Ekstra Bladet i lørdags.

Til sidst måtte gruppen fortraekke, da de frygtede, at ’der ville komme en knytnaeve gennem luften’.

Decideret vanvittigt

Nu har foreningen valgt at politianme­lde episoden, oplyser Magnus Saebye til Ekstra Bladet.

– Helt grundlaegg­ende er vores forsamling­s- og ytringsfri­hed blevet kraenket. Vi bliver nødt til at handle, fordi der er foregået noget grundlovss­tridigt, slår han fast om beslutning­en.

Han er ikke specielt fortrøstni­ngsfuld omkring muligheden for at få de ansvarlige dømt, men har altså anmeldt sagen af princip.

Et øjenvidne, Martin Storgaard Olesen, der ikke har noget med Ung Republik at gøre, filmede tilfaeldig­vis angrebet, som han er rystet over.

– Det var decideret vanvittigt. Det var hr. og fru Danmark, der stod og slog løs på en ung mand, mens de råbte og skreg, forklarede han til Ekstra Bladet. DF-politikere­n Søren Espersen har forklaret til Politiken, at han synes, det er ’åndssvagt’ af gruppen at vaelge netop den dag til at vise deres modvilje mod kongehuset.

– Hvis de vil lave en ordentlig demonstrat­ion mod kongehuset, så find da en anden dag, hvor det ikke er en af kongehuset­s festdage, og titusindvi­s af mennesker fejrer kronprinse­n. Jeg synes, at det var saerdeles dårligt valgt. Det svarer til, når der er nogle, der kommer for at vise deres sympati med Israel, og så straks kommer der en hel masse horder af arabere, der skal ødelaegge det hele. Det kan man ikke tillade sig, lød det.

Den holdning har Magnus Saebye ikke meget tilovers for.

– Jeg står tilbage med en oplevelse af, at vores debat er blevet meget smal - at der er områder af vores samfund, vi bare ikke KAN snakke om, nemlig kongehuset. Det er dybt problemati­sk, vurderer han.

Helt grundlaegg­ende er vores forsamling­sog ytringsfri­hed blevet kraenket

 ?? PRIVATFOTO ?? Sådan så et af foreningen­s skilte ud, inden det blev revet i stykker.
PRIVATFOTO Sådan så et af foreningen­s skilte ud, inden det blev revet i stykker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark