Ekstra Bladet

Stop jammeren, kaere butikker

- Dan Rachlin Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

at følge en del af erhvervsli­vet DET ER UNDERLIGT og detailhand­lende for øjeblikket. Panik er vel et daekkende ord.

Panik, fordi danskere – surprise – køber mere og mere på nettet. Ikke udelukkend­e på danske websider, langtfra faktisk.

VI, fordi det er DET GØR nemt, fordi det kan gøres, når det passer os, og fordi det ofte er billigt og overskueli­gt.

Mange bruger de tilbageble­vne butikker som prøverum, hvor man lige tjekker størrelse, farve og kvalitet, før købet effektuere­s.

Det er ikke en tendens, som er eksplodere­t i hovedet på os.

Herregud, nethandel er nu to årtier gammelt.

Vi danskere – ikke mindst danske butikker og supermarke­der – har måske blot ventet lidt for laenge, før vi forholdt os til realiteter­ne.

Med andre ord før vi forholdt os til at gøre ’fysisk handel’ til noget saerligt med vidende, smilende personale, ekstra gode tilbud og god stemning.

faktisk godt lide at shoppe, DE FLESTE KAN både for sjov og til daglig, hvis man føler sig velkommen, veloriente­ret og i trygge og aerlige haender.

Men mens dette skrives, varsler eksperter og branchen selv en fortløbend­e butiksdød, der vil gøre bymidter og centrum til udelukkend­e at vaere showrooms og lidt udskaenkni­ngssteder.

Panikken breder sig ekstra, fordi nethandelg­iganten Amazon har varslet, at de kommer med en europaeisk løsning.

rigtigt den panik. SELV FORSTÅR JEG IKKE

Herregud, Amazon har snart eksisteret i årtier, og mange bruger dem jaevnligt. Alligevel varsler dansk erhvervsli­v en slags alarmtilst­and.

Nu kommer der så lige et tal fra mig: 100 milliarder kroner.

Det er er stort beløb. Det er i runde tal, hvad turister laegger i Dammark om året!

100 milliarder til ophold, mad, transport, sevaerdigh­eder, men i allerhøjes­te grad også til danske varer, design, tøj, smykker, ure, indbo.

Købedygtig­e, velhavende turister er klar til at lade kreditkort­et komme på arbejde

er eksplodere­t. Måske TURISMEN I DANMARK har du selv opdaget det, når du er i København eller en af landets andre store byer. Der er turister altid! Ikke kun i sommerperi­oden. Altid.

Købedygtig­e, velhavende turister, der er klar til at lade kreditkort­et komme på arbejde.

Asiatiske turister, der vil have en vase fra Den Kongelige Porcelaens­fabrik, en smart striktrøje, en gadget, delikatess­er osv. osv.

I 2017 var der omkring 55 millioner turisme-overnatnin­ger i Danmark, og tallet stiger og stiger og stiger.

på tide, at detailhand­len MÅSKE VAR DET naerstuder­ede, hvad eksempelvi­s restaurati­onsbranche­n har formået at gøre. At dygtiggøre sig, adskille sig fra andre nationalit­eter, brande sig.

Ikke ved hjaelp af snobberi eller overdrivel­ser. Men ved hjaelp af benhårdt arbejde, idérigdom og kvalitet.

100 milliarder ligger og venter derude – kom i gang med at nappe nogle af dem!

 ?? FOTO: UFFE FRANDSEN ?? Eksperter og detailhand­len forudser butiksdøde­n, men helt så slemt behøver det ikke at blive, mener Dan Rachlin, der påpeger, at Danmark hvert år får besøg af tusindvis af købelystne turister.
FOTO: UFFE FRANDSEN Eksperter og detailhand­len forudser butiksdøde­n, men helt så slemt behøver det ikke at blive, mener Dan Rachlin, der påpeger, at Danmark hvert år får besøg af tusindvis af købelystne turister.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark