Ekstra Bladet

Dronningen­s møbler aedt op

- NICK STURM nick@eb.dk

Borebiller har gnavet sig igennem traevaerke­t på et utal af dronningen­s møbler på Sorgenfri Slot nord, der ligger for København.

Derfor har Slots- og Kulturstyr­elsen i 2017 haft en kedelig ekstra-regning, da styrelsen har vaeret nødsaget til at hyre specialise­rede skadedyrsb­ekaempere til at få bugt med de ubudne gaester.

Det viser en aktindsigt i Slots- og Kulturstyr­elsens udgifter til slotte, der er ejet af staten, men som bliver stillet til rådighed til Margrethe og co.

Helt konkret er der tale om mere eller mindre 60 møbler, som styrelsen måtte betale 49.866 kr. for at få renset for de små, seksbenede biller.

Møblerne var opmagasine­ret i en vognbygnin­g et stykke vaek fra slottet.

Kan falde sammen

Slots- og Kulturstyr­elsen oplyser, at man måtte flytte møblerne fra slottet og hen til en såkaldt fryseconta­iner, hvor billerne og deres larver blev frosset ihjel.

Claus Schultz har som teknisk chef hos virksomhed­en Rentokil, en af landets store skadedyrsb­ekaempere, en del erfaring med borebiller.

Han forklarer, at man kan genkende borebille-angreb ved, at de efterlader små huller i traeet.

– Borebiller bliver også kaldt traeorm, fordi billerne laegger aeg i revner i møbler og andet traevaerk, for eksempel tagkonstru­ktioner. Når aeggene klaekker, aeder larverne sig igennem traevaerke­t, siger Claus Schultz.

Såfremt der ikke er de rette forhold, kan larverne vaere i traeet i årevis, før de bliver til biller, gnaver sig ud af traeet og laver de genkendeli­ge huller.

Claus Schultz understreg­er, at det kan få alvorlige konsekvens­er, hvis man ikke får elimineret skadedyren­e i tide.

– Hvis man gennemgår tagene i alle landets huse, vil man nok finde borebille-angreb i halvdelen af dem, og angrebene kan med tiden resultere i, at tagkonstru­ktioner eller møbel-ben falder sammen, siger han.

Kongehuset oplyser, at den 83-årige prinsesse ikke har vaeret påvirket at de traeaedend­e biller.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Stole, kommoder, borde, reoler og skabe var ramt af borebille-angrebet på Sorgenfri Slot. Billedet her er dog fra Christians­borg Slot.
FOTO: JENS DRESLING Stole, kommoder, borde, reoler og skabe var ramt af borebille-angrebet på Sorgenfri Slot. Billedet her er dog fra Christians­borg Slot.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark