Ekstra Bladet

Pigemordet der plager Kennedykla­nen

En Kennedy-nevø blev dømt for at taeve 15-årig ihjel – for nylig blev han frikendt af samme retsinstan­s

- TIM PANDURO

Den myte-omspundne Kennedy-klan er altid godt stof – så det var helt naturligt, at verdens øjne var rettet mod delstaten Connecticu­ts højesteret 7. juni 2002.

Her blev et familiemed­lem dømt for et drab på en 15-årig pige begået 27 år tidligere.

Michael Skakel er nevø til Robert og Ethel Kennedy. Parret, der kunne vaere blevet USA’s førstepar, hvis ikke Robert var blevet snigmyrdet i 1968 under sin praesident-kampagne. Ligesom sin storebror, praesident John F. Kennedy, faldt han for en attentatma­nds kugle.

I sin ungdom var Michael Skakel nabo til Martha Moxley, der fik en brutal død 30. oktober 1975.

Hun blev taevet ihjel med en golfkølle, og da den knaekkede, blev den også brugt som stikvåben – til at dolke hende.

Sagen blev kold

Michael Skakel var en blandt flere mistaenkte, men klodset politiarbe­jde gjorde, at sagen langsomt blev kold.

I 2000 blev efterforsk­ningen genoptaget, da et par bøger skabte ny opmaerksom­hed om drabet.

Flere vidner blev afhørt – og et af dem kunne fortaelle, at Skakel havde udtalt: ’Jeg er en Kennedy. Jeg kan slippe afsted med mord’.

Dette vidneudsag­n blev sammen med en lang raekke indicier – men ingen beviser – brugt til at faelde den dengang 42-årige Michael Skakel.

Mor kaempede forgaeves

I retten overvaered­e mordoffere­ts mor, Dorthy Moxley, domfaeldel­sen med tårer i øjnene og et smil på laeben. Hun havde kaempet for og bedt til at Michael Skakel ville blive dømt.

Men i maj i år måtte Dorthy Moxley erkende, at bønnerne havde vaeret forgaeves.

Selvsamme højesteret, der i 2002 idømte Skakel 20 års faengsel, traf nu en helt anden afgørelse.

Dommerne besluttede, at Kennedy-nevøens forsvarer havde fejlet ved ikke at indkalde et vidne, der kunne bekraefte Michael Skakels påstand om, at han var flere kilometer borte, da drabet fandt sted. Samtidig blev vidnet bag påstanden om, at Skakel havde sagt, at han som Kennedy kunne slippe af sted med mord, underkendt.

Beslutning­en var stik modsat en retsafgøre­lse fra 2016, hvor dommen blev opretholdt.

Uskyldigt indespaerr­et

For Dorthy Moxley var den seneste kendelse et slag i ansigtet.

’Jeg var 43 år gammel, da min Martha blev myrdet. Jeg var 70 år, da hendes morder blev dømt. Jeg fylder 86 år om en måned. Halvdelen af mit liv er blevet brugt på denne sag, og jeg går ud fra, at jeg kommer til at bruge resten af mit liv på den’, sagde hun til Daily Mail.

Hun var dog ikke overrasket, sagde hun til New York Times.

’Jeg er så vant til, at der først sker det ene og så det modsatte i sagen’, sagde hun med henvisning til de mange appeller og modsatrett­ede afgørelser, der havde vaeret i sagen siden dommen i 2002.

Anklager overvejer igen

Michael Skakel var overrasken­de tilfreds.

’Afgørelsen gør det klart, at Michael Skakel har tilbragt 11 år i faengsel som uskyldig indespaerr­et’, hed det i en udtalelse fra hans advokater.

Anklagemyn­digheden skal nu afgøre, om man vil forfølge sagen yderligere. ikke

Jeg er en Kennedy og kan slippe afsted med mord

Han har tilbragt 11 år i faengsel som uskyldig indespaerr­et

 ?? FOTO: JESSICA HILL/AP ?? Dorthy Moxley, mor til den myrdede pige, fortsaette­r sin kamp for retfaerdig­hed, selvom hun er langt oppe i 80’erne. Her er den aeldre dame omringet af pressefolk under et retsmøde i 2016.
FOTO: JESSICA HILL/AP Dorthy Moxley, mor til den myrdede pige, fortsaette­r sin kamp for retfaerdig­hed, selvom hun er langt oppe i 80’erne. Her er den aeldre dame omringet af pressefolk under et retsmøde i 2016.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark