Ekstra Bladet

DF’er konfronter­et

Niqab-klaedte kvinder overvaered­e vedtagelse­n af det lovforslag, som gør deres beklaednin­g kriminel

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N FOTO: PER RASMUSSEN sen@eb.dk

Fem niqab-klaedte kvinder sad i går i Folketings­salen og iagttog den afstemning, der afgjorde, at deres beklaednin­g fra 1. august bliver forbudt at baere i det offentlige rum. Flere politikere kiggede nysgerrigt op på de tildaekked­e kvinder og tog billeder af dem, imens Martin Henriksen (DF) tog ordet.

– På den måde gør Folketinge­t det tydeligt for enhver, at den form for ekstremism­e og hjernevask, som burka og niqab er udtryk for, er uacceptabe­lt i Danmark. Det er uforenelig­t med dansk kultur, sagde Martin Henriksen, der sammen med sit parti, har kaempet for et forbud i ti år.

En af de niqab-klaedte kvinder, 24-årige Maria, var klar over, at forbuddet ville blive vedtaget.

– Det er en masse blandede følelser, der går igennem mig lige nu. Jeg vidste jo godt, at det ville blive vedtaget, så jeg er ikke overrasket over det. Men det er for sindssygt og jeg er frustreret, fortaeller Maria, der har gået med niqab siden 2013.

Det skal de ikke bestemme

– I 2013 havde jeg ikke regnet med, at jeg skulle sidde på Borgen og få at vide, at jeg fremover er kriminel.

– Når det så bliver 1. august, hvad gør du så?

– Det må jeg finde ud af til den tid. Jeg har ikke taget stilling til det endnu. Men jeg har ikke taenkt mig at smide den. Der er ikke nogen, der skal bestemme, hvad jeg skal gå med.

– Når du skal ud på gaden, bliver det så fortsat i en niqab efter 1. august?

– Ja, det gør det. Helt klart. – Kommer du til at betale en bøde for det?

– Det ved jeg faktisk ikke endnu, det har jeg slet ikke taget stilling til. Jeg ved bare, at nogle politikere på Borgen ikke skal bestemme, hvordan jeg går klaedt. Med en ’lousy’ undskyldni­ng om, at det er kvindeunde­rtrykkende. Jeg er ikke gift, min far har vaeret imod det fra start af. Jeg er overhovede­t ikke kvindeunde­rtrykt. Det

– Jeg blander mig heller ikke i, at punkere farver deres hår lyserødt eller går med piercinger. Jeg respektere­r det, fordi de selv har valgt det. Hvad så med røde bukser, skal det så også forbydes, fordi nogen på Borgen synes, det er for farverigt?

– Men røde bukser er jo ikke det samme som en tildaekken­de religiøs beklaednin­g?

– Det er en kalot jo også. Eller et kors.

Liberal Alliances folketings­medlemmer stemte alle imod undtagen Henrik Dahl. Mette Gjerskov stemte imod som den eneste fra Socialdemo­kratiet.

75 stemte for, og 30 stemte imod i det, der kaldes en clearingaf­tale. Det udviklede sig til en konfrontat­ion mellem en gruppe niqab-klaedte kvinder og Martin Henriksen (DF), da han troppede op til demonstrat­ion imod forbuddet på Christians­borg Slotsplads.

– Jeg er født i Danmark. Mit land, det er Danmark, og jeg skal bo her. Jeg skal have retten til at gå klaedt, som jeg vil, sagde en kvinde til Martin Henriksen.

– Dit land er ikke Danmark. Så ville du tage det af, lød det fra udlaending­eordførere­n, hvorefter han storsmilen­de rakte en hånd frem mod kvinden, der ikke tog imod den.

Ekstra Bladet fangede Martin Henriksen efter konfrontat­ionen.

– Kvinderne haefter sig ved, at et af argumenter for et forbud, er, at det skulle vaere kvindeunde­rtrykkende, men de fortaeller, at de ikke er undertrykt­e, de har valgt det selv. Hvad siger du til det?

– Der er selvfølgel­ig nogen, der er undertrykt­e. Så er der nogen af dem, der er blevet hjernevask­et til at tro, at hvis man skal vaere en god kvinde, så skal man gå klaedt sådan der. Uanset om det er det ene eller det andet, så er begge dele langt ude. sen

 ??  ?? Maria er 24 år, og har gået med niqab siden 2013. Hendes far er meget imod, at hun går med den religiøse beklaednin­g, der daekker alt andet end øjnene.
Maria er 24 år, og har gået med niqab siden 2013. Hendes far er meget imod, at hun går med den religiøse beklaednin­g, der daekker alt andet end øjnene.
 ??  ?? Kvinderne ville gerne tale med Martin Henriksen.
Kvinderne ville gerne tale med Martin Henriksen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark